De 10 chefsegenskaper som blivit viktigare under pandemin 

Ledarskap & Styrning En ny undersökning visar att mer än hälften av alla arbetsföra svenskar anser att chefsrollen är viktigare nu än före pandemin. Att visa tillit till sina medarbetare och ge frihet under ansvar är den chefsegenskap som värdesätts mest. 

De 10 chefsegenskaper som blivit viktigare under pandemin 
När svenskarna får välja vilka egenskaper de värdesätter mest hos en chef svarar de flesta att the vill ha en chef som ”ger frihet under ansvar och visar tillit”. Foto: Adobe Stock

När svenskarna får svara på frågor om chefsrollen svarar mer än hälften (55%) att chefsrollen blivit viktigare nu än före pandemin, det visar en färsk Sifo-undersökning från Talentsoft. Nära var fjärde svensk (24%) svarar dessutom att deras chef är viktigare för dem personligen, än hen var före pandemin.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

När svenskarna får välja vilka egenskaper de värdesätter mest hos en chef svarar de flesta (55 %) att de vill ha en chef som ”ger frihet under ansvar och visar tillit”. Andra chefsegenskaper som värderas högt är att chefen ska vara ”rak och tydlig” (38%) och att chefen ska ”våga ta beslut” (35%). Knappt någon (3%) värdesätter en chef som är snäll eller som värdesätter kreativitet (1%).

Samtidigt har pandemin skapat nya krav på chefsrollen. Hälften av svenskarna anser att ”förmågan att anpassa sin ledarskapsstil till distansarbete” (51%), att ”motivera sina anställda” (50%) och ”intern kommunikation” (49%) är viktigare inom chefsrollen nu, än före pandemin.

– Nu gäller det som chef att visa medarbetarna förtroende. Ledare som uppmuntrar till självledarskap – det vill säga på riktigt ger frihet under ansvar – kommer med största sannolikhet att se en ökad arbetsmoral och ett högre engagemang hos medarbetarna även efter pandemin, säger Allan Nygaard, Nordenchef på Talensoft.

De 10 chefsegenskaper som blivit viktigare under pandemin:

1. Digitalt ledarskap / förmåga att anpassa sin ledarskapsstil till distansarbete (51%)

2. Att motivera anställda (50%)

3. Intern kommunikation (49%)

4. Att upprätthålla ett klimat av professionellt förtroende (23%)

5. Förmågan att hantera ångest bland anställda (19%)

6. Krishantering (17%)

7. Coaching (14%)

8. Tidsplanering (13%)

9. Att hantera nedskärningar och besparingar (12 %)

10. Övriga / allmänna HR-frågor (10 %)

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.