Cheferna hoppar över lunchen

Arbetsmiljö En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen visar att en av fyra kvinnor väljer att hoppa över lunchen för att de har för mycket att göra på jobbet. Ännu värre bland tjänstemän som har en chefsbefattning. Där uppger var tredje chef att de en eller flera gånger i veckan arbetar i stället för att äta lunch.

Cheferna hoppar över lunchen

Lunchrasten är inte bara ett tillfälle att få i sig mat, den ger också det avbrott vi behöver för att orka koncentrera oss på eftermiddagen.

– För att orka med en hektisk arbetsdag är det viktigt att ta en rast. Är du chef behöver du även tänka på vilka signaler du skickar till dina medarbetare. Om chefen jobbar i stället för att ta en lunchrast kommer medarbetarna tro att även de förväntas jobba på lunchen, säger Marina Åman, 2:e vice ordförande Unionen.

Läs mer: Mikropauser förbättrar hälsoläget på arbetsplatsen

Undersökningen visar även att det är vanligt att kvinnliga tjänstemän och tjänstemän i chefsbefattning ställer in fritidsaktiviteter för man helt enkelt är för trött efter en stressig arbetsvecka.

En av fyra kvinnor uppgav att det har hänt att de, en eller flera gånger i månaden, har ställt in en fest eller aktiviteter med familjen för att kunna återhämta sig. För tjänstemän i chefsbefattning var siffran en av fem.

Läs mer: Så hindrar du pressen till att bli till stress

– Det är inte rimligt att vara så utmattad av jobbet att man inte orkar med sin fritid. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att medarbetarna har en rimlig arbetsbelastning där det är möjligt att äta lunch och ta rast. Man ska inte vara helt utmattad vid dagens slut, avslutar Marina Åman.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.