Jobbstressen ökar i Sverige

Arbetsmiljö Unionens Stressindex visar att sju av tio tjänstemän i privat sektor känner sig stressade av jobbet. Det är en ökning med tio procent sedan förra årets mätning. Allra mest ökade stressen i Blekinge, Västerbotten och Dalarnas län.

Jobbstressen ökar i Sverige

Unionens Stressindex år 2019, en undersökning gjord av Novus, visar tydligt att svenska tjänstemän är stressade på jobbet. Sju av tio tjänstemän svarar att de ofta eller ibland är stressade på arbetet. För ett år sedan låg siffran på sex av tio.

Allra mest stressade är tjänstemännen i Värmlands län, där nästan åtta av tio generellt stressas av sina jobb. Därefter följer Gävleborg, Västmanland och Kronoberg. Stockholm kommer först på 15 plats.

Läs mer: Binära ljud sänker stressnivån på jobbet

I hela 19 av 21 län har andelen stressade tjänstemän gått upp. Allra mest ökade stressen i Blekinge, Västerbotten och Dalarnas län.

– Det är oroande! Stress leder till ohälsa och risken är att vi kommer se allt fler tjänstemän bli sjuka av jobbet. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att alla medarbetare har en rimlig arbetsbelastning, med balans mellan krav och resurser, säger Martin Linder, förbundsordförande för Unionen.

Läs mer: Konsten att som stressad hantera krav på kreativiteten

I Unionens Stressindex syns också att allt fler upplever mindre möjlighet till återhämtning efter intensiva jobbperioder. I över hälften av länen ökade andelen tjänstemän som uppgav att det inte finns möjlighet till återhämtning och vila efter en längre tid av mycket jobb. 

 – Både företaget och individen tjänar på en bra arbetsmiljö och att alla medarbetare håller sig friska. För att orka med ett intensivt jobb är det oerhört viktigt att få koppla bort jobbet och vara riktigt ledig. Arbetsgivare måste bli bättre på att prioritera en bra arbetsmiljö, menar Martin Linder. 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.