Binära ljud sänker stressnivån på jobbet

Arbetsmiljö Sundbyberg stads fastighetsbolag Förvaltaren har omvandlat ett rum på huvudkontoret till en skön plats för stressreducering. Detta är en del i ett tvärvetenskapligt projekt, vilket testar binära ljud som ett verktyg för att hjälpa medarbetare att sänka sina stressnivåer och slappna av.

Binära ljud sänker stressnivån på jobbet

Det tvärvetenskapliga projektet eller konceptet kallas för OMIT, One Moment  In Time som genomförs av företaget Igeia Health Labs med stöd av Bygginnovationen. Bland professionerna som tagit fram konceptet finns neurovetare, läkare, arkitekter, ingenjörer, beteendevetare, tonsättare, instrumentbyggare och biomedicinare. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

 – Rummet och konceptet finns tillgängligt för alla medarbetare på Förvaltaren under februari. Ett tiotal av de anställda ingår i en testgrupp som genomför sessioner om tio minuter, säger Allan Montan, hälsoekonom och initiativtagare på Igeia Health Labs.

Läs mer: Konsten att som stressad hantera krav på kreativitet

Varje session innebär i korthet att man sitter i en fåtölj och lyssnar på binära ljud som hjärnan omvandlar till ett lugnt och avslappnat tillstånd.

– En av Förvaltarens viktiga frågor är att erbjuda en attraktiv arbetsplats där medarbetarna mår bra och trivs. Och där passar konceptet för stressreducering bra in hos oss, säger Moa Arnberg, hållbarhetsutvecklare på Fastighets AB Förvaltaren.

Och de synpunkter som medarbetarna har, menar Allan Montan, kommer verkligen att göra skillnad.

– Oavsett vad man tycker om just vårt koncept så mår vi bra av att tänka mer på hur stress påverkar oss och hur vi ska skapa strategier för att sänka stressnivåer, säger han.

Binära ljud har en väl dokumenterad förmåga att påverka oss människor

– Inom musik har detta fenomen använts i alla tider. Man använder sig av denna typ av ljudvågor för att manipulera sinnestillstånd man efterliknar frekvenser som hjärnan har vid ett visst tillstånd. Hjärnan noterar dessa ljudvågor och når snabbare ett önskvärt tillstånd, berättar Allan Montan.

Läs mer: Vilken stresstyp är du?

 Just nu testas instrumentet med binära ljud på fyra olika företag, däribland Förvaltaren.

– Två företag har haft instrumentet lite längre än Förvaltaren och vi har genomfört en mängd användartester i vår egen testmiljö. Den feedback vi fått har varit i stora drag positiv. Den enskilt största negativa vi fått höra är att ljudet av vissa kan upplevas som lite för högt, avslutar Allan Montan. 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.