Ånger är början till utveckling!

Bloggen För att våga ångra sig behöver man tro att det finns förståelse, försoning, förlåtelse, menar psykologen och bloggaren Mattias Engström. Han skickar med en semesterhälsning: Unna dig att ångra dig i sommar!

Ånger är början till utveckling!
Varför inte utnyttja den där stunden i solstolen till att ångra dig lite? Foto: Stock Adobe

”Jag ångrar ingenting!” Det är vår tids melodi. Hos sommarpratare, på gravstenar och på svensktoppen. Själv tänker jag att den som inte ångrat något på tio år inte heller har utvecklats eller mognat en millimeter på den tiden. Inte konstigt då att man även på ledande befattningar, i både samhälle och arbetsliv, kan hitta häpnadsväckande brist på mognad i vår tid.

Kanske menar vi inte riktigt det vi säger, utan i stället att vi inte tänker skämmas, eller inte tänker gräva ner oss i skuldkänslor, eller att vi stolt tänker ta konsekvenserna av våra beslut. Men ändå. Vår kultur tolkar ånger som svaghet, dåligt självförtroende eller rent av osund självkritik. I stället ska man vara oberörd, aldrig ha skuldkänslor och bara se framåt. Men utan förmåga till ånger går vi miste om ett avgörande verktyg för mognad.

För att våga ångra sig behöver man tro att det finns förståelse, försoning, förlåtelse. Gamla ord för det som i dag kallas ”psykologisk trygghet”. Utan detta finns det ingen mening med att erkänna något, ens för sig själv. Det leder bara till självförakt, eller till att folk använder ditt misstag för att trycka ner dig. 

Men i en trygg miljö, och med en trygg självkänsla, är ånger inget att frukta. Den leder för det första till att du kan rätta till, eller be om ursäkt om det behövs. För det andra kan den leda till att du gör annorlunda nästa gång. För det tredje till bättre självkännedom, och för det fjärde i bästa fall en tacksamhet över att du lever i ett förlåtande sammanhang. Ja kanske rent av ett förlåtande universum?

Sommaren är en härlig tid för återhämtning och reflexion. När vi ligger där i solstolen, eller under stjärnorna, får vi lite distans till det som varit. Först och främst ska du såklart koppla av, och bara vara i nuet. Du kan också med glädje och tacksamhet reflektera kring allt som har gått bra. Men om något skulle dyka upp som ger dig lite ånger eller skuldkänslor, så behöver du inte försöka trycka ner eller förtränga det, för då riskerar alla andra känslor och reflexioner också att tryckas tillbaka. Unna dig i stället att ångra dig! Och se på dig själv (och andra) med förståelsens och förlåtelsens ögon. Kanske blir det då i vilan som du inte bara återhämtar krafterna, utan också utvecklas och mognar som mest. Skön sommar!

Mattias Engström är leg. psykolog, organisationskonsult och driver Företagspsykolog.se.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.