5 tips för att få nytt vd-jobb

Vd-rollen Less på jobbet som vd? Sugen på nya utmaningar i livet? Det är du inte ensam om men faktum är att många vd:ar idag inte själva aktivt söker ett nytt vd-uppdrag utan istället väntar man på att bli kontaktad av en annan arbetsgivare eller av en headhunter.

5 tips för att få nytt vd-jobb
En vd stannar i snitt tre till fem år på ett jobb. Foto: Stock Adobe.

Olika undersökningar som bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad gjort visar att bara cirka åtta procent av svenskarna aktivt söker nytt jobb.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Men får de frågan om de kan tänka sig att byta jobb stiger siffran till 54 procent, säger Gabrielle Peteri, senior rekryteringskonsult hos Randstad.

Dessutom visar det sig att, bland dem som planerar att förändra sin karriär, vill var fjärde kvinna byta arbetsplats, vilket är betydligt fler än bland männen. Undersökningen visar också att fler yngre än äldre vill göra en jobbförändring.

Gabrielle Peteri berättar att undersökningar som Randstad gjort visar att var tredje person som byter jobb ångrar sig efteråt.
Gabrielle Peteri berättar att undersökningar som Randstad gjort visar att var tredje person som byter jobb ångrar sig efteråt. Gabrielle Peteri berättar att undersökningar som Randstad gjort visar att var tredje person som byter jobb ångrar sig efteråt.

Gabrielle Peteri konstaterar att en vd i snitt stannar tre till fem år hos ett företag.

– Det gäller då i storstäderna men på mindre orter är det vanligare att man arbetar betydligt längre som vd i ett företag.

Fokusera sökandet

Det finns många anledningar till att en vd vill byta jobb och det är sällan bara högre lön som lockar.

– Vanligast är nog att man helt enkelt känner att man kommit till vägs ände med sin egen utveckling i företaget och att arbetet inte innehåller tillräckligt spännande utmaningar, berättar Gabrielle Peteri.

Till en vd som vill byta jobb betonar Gabrielle Peteri vikten av att tänka igenom ordentligt vad man vill för att kunna fokusera sitt sökande.

– Det gäller också att rannsaka sig själv och fundera kring om det är vd-jobbet i sig som är viktigt eller om det är en ny utmaning som man söker. Om det är en ny utmaning kanske man kan få den i sin nuvarande roll. Det gäller att ha en tydlig plan för hoppet till en ny vd-position och arbeta systematiskt med sitt sökande. Man ska inte skjuta alltför brett utan istället pinpointa de företag man är mest intresserad av och till exempel följa dessa på LinkedIn.

Ta hjälp av nätverket

Att ta hjälp av sitt befintliga nätverk för att komma vidare brukar också vara en bra lösning.

– Dessutom kan det vara till stor hjälp att bolla sina tankar med en rekryteringskonsult som jobbar med den typen av roller för att få en objektiv bedömning av vilka styrkor man har och vilka jobb som är lämpliga att söka, säger Gabrielle Peteri.

Att prata igenom bytet av vd-jobb med eventuella familj är också ett grundtips eftersom detta förmodligen kommer att innebära att mycket tid och energi måste läggas på att komma bra in i den nya verksamheten.

Hon berättar att undersökningar som Randstad gjort visar att var tredje person som byter jobb ångrar sig efteråt.

– Därför är det oerhört viktigt att man planerar sitt jobbbyte omsorgsfullt. Annars blir inte hoppet till ett annat vd-jobb något lyft i karriären utan istället ett misslyckande.

Väntar på att bli tillfrågad

Under den långa högkonjunkturen som vi haft i Sverige har det skett en stor förändring av sättet som vd:ar byter jobb.

– Det är generellt betydligt färre än tidigare som själva aktivt söker jobb utan man väntar tills man får en fråga från en arbetsgivare som har upptäckt och blivit intresserad av ens person och kompetens.

Hon har sett att det finns en del risker om man får frågan från en headhunter.

– Det är lätt att bli smickrad över erbjudandet och tacka ja utan att vara noggrann med sin analys av läget. Hur attraktivt erbjudandet än verkar vara ska man fundera kring om detta verkligen är något som passar in i min livsplan. Inte minst utifrån de undersökningar som visar att var tredje person ångrar sitt jobbyte.

Ekonomiskt skydd

När väl bitarna fallit på plats och vd:n som vill byta jobb är redo att förhandla om villkoren i den nya anställningen handlar det inte bara om lönen.

– Eftersom vd:n inte omfattas av LAS är det mycket viktigt att avtala med sin nya arbetsgivare om sitt ekonomiska skydd vid uppsägning och rätten till pension och försäkringar.

Sedan gäller det också vid förhandlingen att diskutera kring olika förmåner.

– Vilka önskemål som gäller här skiljer sig naturligtvis från person till person. Det kan till exempel vara rätt till fler semesterdagar, goda pensionsavsättningar, städning hemma eller tjänstebil. Det man kommer överens om här bör också finns skriftligt i anställningsavtalet, avslutar Gabrielle Peteri.

Fakta

5 tips till en vd som vill byta jobb

  1. Ha en dialog med en rekryteringskonsult som kan vara ditt bollplank och hjälpa dig vidare.
  2. Gör en analys av de bolag som du har intresse av.
  3. Fundera över vad det är du söker i ditt nästa jobb, vad är nästa utmaning för dig?
  4. Ha en tydlig plan med do’s & don’ts som du använder som guide.
  5. Se över din LinkedIn-profil och säkerställ att den är uppdaterad.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.