Våga delegera som vd!

Vd-rollen Att få ordning på sin vardag är något som varje vd brottas med. En viktig ingrediens för att lyckas med detta är att ta makten över sin egen kalender och att våga delegera.

Våga delegera som vd!
GDet gäller att ta kontroll över sin tid som vd och våga delegera. Foro: Stock Adobe.

Det är lätt hänt att andra styr en vd:s kalender så att man inte får en vardag som man känner sig nöjd med. En vd har ofta en fullmatad agenda med saker som måste fixas och som alla tycker är vd:s ansvar. Det är också alltför vanligt att vd:n inte prioriterar sin egen hälsa och välbefinnande och riskerar att hamna i utbrändhet eller i handlingsförlamning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Driver du en verksamhet så är prioriteringen av din tid en stor utmaning och att behålla rätt fokus kräver mental styrka, konstaterar Johannes Hansen, som arbetar med att utveckla chefer och medarbetare och är rådgivare till entreprenörer i deras tillväxtresor. Han jobbar också med mental träning av stjärnor inom sport, musik och näringsliv.

Johannes Hansen har skrivit ett flertal böcker och i den senaste, ”Stark”, lär han sina läsare lösa 20 vanliga livsproblem med mental träning. Han menar den mentala styrkan är något man som vd måste träna på.

Johannes Hansen går så långt som att hävda att det är fega chefer som inte har tid medan modiga ledare skapar tid för det viktigaste. Foto: Elin Skoglund.
Johannes Hansen går så långt som att hävda att det är fega chefer som inte har tid medan modiga ledare skapar tid för det viktigaste. Foto: Elin Skoglund. Johannes Hansen går så långt som att hävda att det är fega chefer som inte har tid medan modiga ledare skapar tid för det viktigaste. Foto: Elin Skoglund.

– Som ledare tjänar du på att jämföra din mentala styrka med din fysiska styrka på gymmet. Dina problem är motsvarigheten till vikterna på gymmet. När du tränar och blir mentalt starkare så känns problemen lättare. Mod, prioriteringar, beslutsfattande och träffsäker kommunikation är muskler som går att träna upp. Ingen föds vältränad, att vara en bra ledare kräver att du pushar dina gränser och utmanar dig själv regelbundet.

Lugnar aldrig ner sig

Han betonar vikten av att inte låta fel saker ta fokus från det viktigaste.

– Låt inte en plingande mejlbox eller de medarbetare som skriker högst få dig att prioritera fel och missa det som ger störst värde för helheten.

Idag när förändringsprojekten avlöser varandra och omorganisationer inte är klara förrän det är dags att göra en ny så ställer det allt hårdare krav på en vd.

– Sanningen är att det aldrig kommer att lugna ner sig. Med tanke på att det bara går snabbare är sannolikheten snarare att lugnet du söker bortom horisonten till och med kommer att stressa dig ännu mer. Så lita inte en sekund på att du kommer ha mer tid i framtiden. Får du inte ihop din vardag idag, så är det dags att sänka din ambitionsnivå.

Johannes Hansen tillbringar en stor del av sin tid tillsammans med framgångsrika klienter och tvingar dem regelbundet att sänka sin ambitionsnivå.

– Eftersom det gör dem bättre. Jag vet att det är det sista de vill, men jag vet att de blir bättre om de börjar ställa rimliga krav på sig själva och faktiskt börjar leva upp till sina löften mot ägare, kollegor, vänner och familj.

Har ansvar för kalendern

Johannes Hansen går så långt som att hävda att det är fega chefer som inte har tid medan modiga ledare skapar tid för det viktigaste.

– Som ledare har du själv ansvar för vad din kalender är fylld med och det gäller att sluta vara ett offer för omständigheter i en verksamhet där du är ytterst ansvarig. Ett första steg här är att skapa en genomtänkt kalenderbokning som ger dig kontroll, säger han.

Vd:ns uppdrag är att sätta riktning och fatta det slutgiltiga beslutet kring vad som är det viktigaste för att uppnå företagets gemensamma mål.

– Det kräver träning, hårt prioriterade och ett konstant nejsägande till felaktiga arbetsuppgifter. Som vd behöver man schemalägga helig tid för att rita upp planen.

Hans tips är att inte börja med de lättaste uppgifterna.

– Börja istället med de svåraste när din hjärna har som mest energi och fokus. Det är lätt att lura sig själv att småsaker känns bättre att göra eftersom du klarar av att göra flera stycken och därför känns det som om du åstadkommer mer. Men det är fel tänk. Checka istället av de lätta uppgifterna när du är trött eller knappt kan tänka klart.

Prioriterar man inte de viktigaste uppgifterna tappar man fokus och blir onödigt stressad.

– Då blir allt helt plötsligt lika viktigt och vd:n börjar släcka bränder för att visa sig duktig. Vilket givetvis smittar av sig i ledningsgruppen. En stressad hjärna kan inte prioritera. Så sekunden du blir för splittrad så har du misslyckats med ditt uppdrag. Då är det dags att zooma ut, djupandas ett par minuter och gå en lugn promenad. Det gäller att behålla access till din hjärna.

Modiga förebilder

För att fatta rätt beslut är det enligt honom också viktigt att du arbetar på en plats och i en miljö där du trivs.

– Ändå gör de flesta motsatsen och försöker förändra vanor och göra ansträngande saker på platser som de inte tycker om. Gör inte det misstaget, säger Johannes Hansen.

Han har också sett att fega chefer inte har några förebilder på det här området medan modiga förebilder jämför sig med de bästa.

– Det finns alltid de som har mycket mer än dig att göra och ändå får sitt liv att gå ihop. Lyssna och lär hur de har lyckats designa sitt liv.

Han menar vidare ett fega chefer accepterar förutsättningarna som de får medan modiga ledare förhandlar till sig de förutsättningar de behöver eller lämnar sitt uppdrag.

– Saknar du som vd resurser så kostar det på din hälsa och kommer ge dina medarbetare fel förutsättningar när alla stressar mot orimliga mål. Som vd måste man ta hand om sig själv och inte vara en naiv superhjälte som överpresterar med något som ingen bett om och till sist går in i väggen

Vågar inte följa upp

Han konstaterar vidare att fega chefer gör en slarvig dragning om time management som ingen kommer ihåg och alla blir besvikna, medan modiga ledare sätter upp träningsprogram för att öka produktiviteten.

– Utbildning utan träning är värdelös. Teori är givetvis betydelsefullt men fokus måste ligga på egenskapsträning som flyttar dig utanför din trygghetszon för att du och teamet ska få uppleva bättre arbetssätt som ger resultat.

Han har också sett att fega chefer inte vågar följa upp medan modiga ledare förstår att uppföljning är så avgörande att vi aldrig slutar utmana våra rädslor.

– Medarbetarna växer när vd:n växer. Om du som ledare sviker går det vidare till ledningsgruppen och sprids sedan vidare som ett virus i hela företaget.

Han konstaterar avslutningsvis att förändring alltid kommer att leda till rädsla. Mod är att känna rädsla och göra det ändå. Mod är en muskel som växer när vi utmanar våra rädslor.

Fakta

5 tips på hur vd:n kan skapa en bra vardag

  1. Ta makten över din egen kalender. Närvaro är en viktig del i ditt ledarskap, men blanda inte ihop den med total tillgänglighet. Dela inte ut din kalender om du inte har otroligt tydliga regler när du deltar. Planera in luckor för att hantera det oväntade och pressande problem.
  2. Låt dig inte bli distraherad och händelsestyrd. Stäng av pling från inboxar, ringsignalen på mobilen och sluta multitaska. Gör din lista på det viktiga och håll fokus. Du vill vara en förebild för organisationen i time management.
  3. Börja med de svåraste uppgifterna. Börja med de svåraste när din hjärna har som mest energi och fokus. Det är lätt att lura sig själv att småsaker känns bättre att göra eftersom du klarar av att göra flera stycken och därför känns det som om du åstadkommer mer. Gör inte det misstaget.
  4. Arbeta i en miljö där du trivs. När du jobbar med rätt saker vill du se till att platsen du tillbringar din tid är en plats som motiverar dig för uppgiften.
  5. Förhandla till dig de förutsättningar du behöver för att kunna göra ett bra arbete. Hur ska du kunna ställa krav på att dina medarbetare kommunicerar sina behov för att prestera när du inte vågar göra det själv?

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.