5 fördelar att fokusera på välbefinnande

HR & Arbetsmiljö Hälsa och välmående är viktigare än någonsin och fler företag ser sambandet mellan hälsa och att vara en attraktiv arbetsgivare. Möjligheter till träning på arbetsplatsen ligger ofta högst upp i undersökningar om vad medarbetarna värdesätter högst.

5 fördelar att fokusera på välbefinnande
Träning har visat sig minska stress, motverka trötthet, förbättra prestationsförmågan och leda till färre sjukfrånvaro.

– Friskvårdskulturen har flyttat in på våra arbetsplatser och hämtar inspiration från techföretagen i Silicon Valley, där hälsa och välmående länge har varit i fokus. Att fokusera på hälsa på arbetsplatsen stärker företagen, både som team och ekonomiskt, förklarar P-O Osbeck, ansvarig för Corporate and Residential Health på företaget Eleiko som specialiserat sig på styrkeutrustning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

En rapport från ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige från 2021 visar att 43 procent av alla anställda vill ha tillgång till ett gym i företagets lokaler för att stödja deras välmående och prestation. En annan rapport visade att så många som 56 procent upplever att vid planering av arbetsplatser är fokus på hälsa och välmående den viktigaste egenskapen de söker.

Studier visar också på ett samband mellan prisutvecklingen i företag med hög poäng på ”hälsoindexskalan” med S & P:s 500-index. Företag med hög poäng på ”hälsoindex” hade en ökning av aktievärdet på 235 procent jämfört med S & P:s 500-index som hade 159 procent under samma 6-årsperiod. *

– Ett företagsgym gör dig mer attraktiv som arbetsgivare, stärker ditt employer branding och effekten av välmående människor kan göra mycket för produktiviteten. För företag handlar det om att ge möjligheter att optimera sin viktigaste resurs – de anställdas hälsa – och mänsklig hållbarhet, säger P-O Osbeck.

Fördelarna med att fokusera på välbefinnande som organisation inkluderar:

• Friskare, gladare medarbetare: Träning har visat sig minska stress, motverka trötthet, förbättra prestationsförmågan och leda till färre sjukfrånvaro.

• Ökad produktivitet: Fysisk aktivitet förbättrar uppmärksamhetsförmågan, noggrannheten och minnet, vilket resulterar i ökad produktivitet på jobbet.

• Förbättrar balansen mellan arbete och privatliv: Att erbjuda de anställda en plats att träna på jobbet sänker barriären för fysisk aktivitet och förbättrar balansen mellan arbete och privatliv.

• Attrahera och behålla talanger: Du är vad du attraherar! Hälso- och friskvårdsinitiativ rankas högt varje år när anställda tillfrågas vilka fördelar som är viktigast för dem.

• Stärker employer-branding: Wellness är avgörande för den moderna arbetsplatsen, och människor söker företag med gemensamma värderingar. Att investera i hälsa kommer att stärka ditt företags employer branding.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.