4 fördelar med djurvänliga kontor

HR & Arbetsmiljö Sedan Folkhälsomyndigheten tog bort rådet att arbeta hemifrån den 29 september kommer allt fler successivt återgå till sina arbetsplatser. Samtidigt har rekordmånga skaffat hund det senaste året och arbetsgivare kan stå inför beslutet att tillåta sällskapsdjur på kontoret.

4 fördelar med djurvänliga kontor
Om en verksamhet beslutar sig för att tillåta att medarbetarna tar med sin hund till kontoret är det viktigt att det finns en tydlig policy.

– Gränsen mellan hem och jobb har förändrats de senaste 18 månaderna. Nu står vi alla inför ett nytt skede, där nya perspektiv och en annan flexibilitet än de klassiska kontorsnormerna efterfrågas, säger Tessi Romell, vd på Royal Canin Nordics.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

En undersökning bland 500 amerikanska chefer utförd av Banfield Hospital, som ägs av Mars Inc., uppger sex av tio företag i USA att de vill göra kontorslivet mer flexibelt för sällskapsdjursägare efter pandemin. Dessutom visar ytterligare en undersökning att en av två i generation Z, och en av tre millennials, överväger att söka andra jobb efter pandemin om arbetsplatsen inte välkomnar sällskapsdjur.

– Jag skulle rekommendera arbetsgivare att läsa på och tänka till kring frågan om djurvänliga kontor. Att som arbetsgivare kunna erbjuda flexibla lösningar och bidra till balans mellan medarbetarnas arbetstid och deras privata tid tror jag kommer vara en konkurrensfördel i allt större utsträckning, berättar Tessi Romell och fortsätter:

– Om en verksamhet beslutar sig för att tillåta att medarbetarna tar med sin hund till kontoret är det viktigt att det finns en tydlig policy. Till exempel får inte hundar störa arbetet genom att skälla eller vara lösa på Royal Canins kontor, säger Tessi Romell.

Det är ett stort ansvar för den som vill ha med sin hund till sin arbetsplats. Hunden måste vara tränad och redo, men framför allt måste den må bra av alla de intryck som en djurvänlig arbetsplats innebär.

– En hund som har vuxit upp under en pandemi, och därmed haft ett ganska skyddat liv under sin första levnadstid, kan bli nervös eller stressad över nya saker den ser och upplever. För att förbereda hunden bör den få träna på att vistas i olika miljöer och att hantera att lämnas av sin husse eller matte, ensam eller i en annan ”flock”, utan att bli osäker och börja gnälla, skälla eller yla. Det viktigaste är att alltid utgå från hundens individuella förutsättningar, avslutar Åsa Dufva husdjursagronom på Royal Canin.

Royal Canins tips på hur en policy tas fram på bästa sätt:

1. Skapa ett dedikerat team

Det är bra om teamet består av medarbetare från HR, någon med juridisk kompetens och representanter från olika delar av organisationen. För att inkludera allas åsikter och engagemang kan en enkät skickas ut till alla medarbetare. Denna kan innehålla vilka sällskapsdjur som avses, hur ofta de ska få vara på kontoret samt vilka regler som är viktigast för ägarna respektive de medarbetare som inte äger sällskapsdjur.

2. Ta fram en tydlig policy

Vilka sällskapsdjur är det som får vara på arbetsplatsen? När och hur ofta? Var får sällskapsdjuren vistas? Dessutom bör policyn inkludera en process som beskriver hur eventuella problem ska hanteras

3. Skriv avtal med medarbetarna

Ta även fram ett avtal som medarbetare som vill ha med sina hundar och katter på arbetet kan underteckna. Detta för att garantera att de är införstådda med policyn och de förutsättningar som gäller.

Fyra fördelar med djurvänliga kontor

1. Minskar stress och ångest: Djurägare slipper ha dåligt samvete över att ha lämnat sitt sällskapsdjur hemma och hunden eller katten får tillsyn och omsorg under större delen av dygnet.

2. Bättre fokus och hälsa: Medarbetare som tar en promenad med sin hund under lunchen får både mental avkoppling och fysisk aktivitet och kan därmed fokusera bättre på arbetet under övrig tid.

3. Främjar sociala interaktion: Hundar och katter fungerar som sociala länkar mellan människor och ökar interaktionen mellan medarbetare på kontoret.

4. Ökar lojaliteten: Anställda som upplever att de har en bra balans mellan arbete och privatliv är ofta mer lojala till sin arbetsgivare och får en högre arbetsmoral.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.