Fotobok om hemmakontor ett historiskt tidsdokument

HR & Arbetsmiljö En stor del av Sveriges befolkning arbetat hemifrån sedan mars 2020. Från barnrum, soffor, klädkammare och köksbord har allt från vd:ar till lärare deltagit i videomöten och digitala AW: s. Fotograf Daniel Nilsson porträtterar i boken Hemmakontor detta fenomen, som kom att bli en av de största arbetslivsförändringarna i modern tid - och som troligtvis ändrar sättet vi arbetar på även när pandemin är över.

Fotobok om hemmakontor ett historiskt tidsdokument

— Tidigt under pandemin gick jag ner i husets gemensamma tvättstuga och upptäckte att min granne hade inrett ett källarförråd där han satt och jobbade, omgiven av hyllor med pasta, chips och toalettpapper. Då insåg jag att alla de här hemmakontoren är en del av historien vi går igenom nu. Från en dag till en annan fick folk lösa sina arbetsplatser hemma, säger Daniel Nilsson.

När världen i mars 2020 drabbades av en pandemi var det få som förstod vidden av vad denna skulle föra med sig. Kontor stängde ner och den digitala omställningen, som hade påbörjats flera år innan, fick sitt definitiva genombrott när allt fler tog plats i sina egna hem för att jobba.

Professorn som tar plats vid pingisbordet i gillestugan, läraren som balanserar datorn på kattställningen och konsulten som sköter arbetsmöten bland nallar och leksaker visar vidden av människans fantasiförmåga. Där vissa tog tillfället i akt att placera sig i det trygga pannrummet på hemmaplan, såg andra möjligheten att förverkliga drömmen om att köpa husvagn för att inreda ett kontor på hjul.

Hemmakontor är ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Det är också en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom.

Bilderna från boken blev utsedda till Årets vardagslivsreportage i Årets Bild 2021.

Daniel Nilsson är en prisbelönt frilansfotograf. Han delar sin tid mellan frilansuppdrag och ett jobb som fotograf för fotbollsmagasinet Offside.

Hemmakontor ges ut av bokförlaget Arena

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.