7 tips för ett snyggt och organiserat hemmakontor

HR & Arbetsmiljö Att hålla sitt hemmakontor rent och organiserat är viktigt för att få en inre tillfredsställelse. Här ger företaget Neato 7 tips för att fixa detta.

7 tips för ett snyggt och organiserat hemmakontor
Att städa sitt hemmakontor regelbundet hjälper dig att koncentrera dig på ditt arbete. Foto: Adobe Stock

Albert Einstein ska ha sagt att om ett rörigt skrivbord är ett tecken på ett rörigt sinne, vad tyder då ett tomt skrivbord på? Hans retoriska fråga har en poäng. Det finns till och med forskning som tyder på att det kan finnas vissa fördelar med att ha det lite stökigt där man arbetar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Samtidigt ser världen ut som den gör idag. Vi är många som har flyttat hem kontoret under det senaste året och att jobba hemifrån har blivit det nya normala. Oavsett om du har ett eget rum eller sitter vid köksbordet ska arbetsplatsen vara ett utrymme för där du kan tänka och utföra dina arbetsuppgifter i lugn och ro. För det behöver platsen där man jobbar vara organiserad och snygg. En rörig omgivning begränsar din förmåga att fokusera enligt forskning från Princeton University.

Som tur är finns det en uppsjö nyttiga tips för hur man kan hålla hemmakontoret rent och samtidigt förbättra både sin kreativitet och koncentration.

1. Gör en rejäl utrensning

Trots att vi lever i en digital tidsålder samlas fortfarande papper på hög i snabb takt. Så kan du inte ha det! Ta kontroll över dokument och anteckningar innan det tar över skrivbordet. Dela upp dina papper i tre högar för att bestämma vad du ska göra med varje enskilt dokument: kasta eller strimla det, arkivera det eller vidta åtgärder med det.

2. Arkivera dina dokument

Att ta hand om papper och dokument, särskilt när de sprids över i högar på ditt skrivbord, kan vara en särskilt svår uppgift. Lösningen är effektiv arkivering. Ett välorganiserat arkivsystem är en viktig del av resan mot ett snyggt och funktionellt kontor. Här är färgkodning ett supereffektivt sätt att enkelt hålla papper under kontroll.

3. Använd lådor för förvaring

Du kanske har turen att vara välsignad med många hyllor som en del av din arbetsyta, men är du inte det finns det många förvaringslösningar tillgängliga för att hantera både kontorsmaterial och andra tillbehör. Att lagra saker i behållare, korgar och lådor är ett utmärkt sätt att ha koll på ditt kontorsmaterial utan att det är i vägen.

4. Rensa skrivbordet under en hel vecka

Precis som med vissa dieter, där du tar bort alla livsmedel som kan vara en källa till en orolig mage, kan det vara nyttigt att rensa allt från skrivbordet då och då. Detta eftersom det är ett utmärkt sätt att identifiera vilka saker som är de viktigaste och som du behöver för att kunna utföra ditt jobb. Du kan sedan ta bort eller arkivera resten.

5. Töm anslagstavlan

Den klassiska anslagstavlan i korkek är fortfarande allestädes närvarande på många hemmakontor. De kan dock snabbt förvandlas till en rörig samling av klisterlappar, menyer, minnesmärken, foton, festinbjudningar och mycket mer. I stället för att hålla oss organiserade blir det en rörig tidskapsel. Ta bort det som inte är aktuellt längre och försök att enbart ha arbetsrelaterade saker hängandes där.

6. Använd smarta hyllor och lagringsenheter

Det säger kanske sig självt. Men hyllor och förvaringsenheter är ett enkelt och snyggt sätt att organisera sitt hemmakontor. De är också bra för att städa bort ett överflöd av föremål så att de hamnar utom synhåll, antingen i soptunnor eller korgar eller bakom stängda dörrar.

7. Använd smarta hem-produkter

Att städa sitt hemmakontor regelbundet hjälper dig att koncentrera dig på ditt arbete. Det är dock inte alltid så lätt att få till det samtidigt som vardagen pockar på ens uppmärksamhet. En robotdammsugare kan hjälpa dig hålla rummet rent och fritt från damm. Smarta klimatlösningar kan på samma gång se till att du alltid har bra luftkvalitet i rummet och till och med ge dig en fingervisning om när det är dags att öppna upp fönstret mot gatan eller innergården.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.