Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

3 tips till företag som vill bygga framtidens kontorsmiljö

HR & Arbetsmiljö För att göra våra kontor mer attraktiva och även mer optimerade behöver vi bli bättre på att använda data. Det menar det finländska inredningsföretaget och möbeltillverkaren Martela.

3 tips till företag som vill bygga framtidens kontorsmiljö
Framtidens kontor kommer att ha nya regler och rutiner som vi lärt oss under det senaste året.

Den framtida arbetsplatsen är hybrid och det finns en risk att folk kanske inte kommer tillbaka till kontoren i större utsträckning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Därför måste man se till att våra kontor är inbjudande. Samtidigt måste vi tänka på hur vi kan optimera alla utrymmen på bästa sätt. Vi vill inte ha tomma kontor med tomma stolar. Det kostar bara pengar, säger Eeva Terävä, arbetsmiljöexpert hos det finländska inredningsföretaget och tillika möbeltillverkaren Martela.

Framtidens kontor kommer att ha nya regler och rutiner som vi lärt oss under det senaste året. Användning av ny teknik och onlinemöten kommer att uppta en allt större del av vardagen. Men det finns fortfarande ett behov av att träffas fysiskt.

– Det är människor som skapar liv på kontoret. Studier som nyligen utförts säger att det vi som anställda saknar allra mest i dessa tider är att mötas ansikte mot ansikte. Som tur är finns många olika typer av möbler som kan hjälpa oss att hålla distans till varandra på kontoret och uppmuntra att vi går dit för att arbeta, berättar Eeva Terävä.

Det kommer samtidigt finnas ett behov av att optimera planlösningar och tillse att kontoret nyttjas optimalt. Inte minst för att säkerställa en trivsam arbetsmiljö och samtidigt ha koll på företagets kostnader. Ny smart teknik för arbetsplatser kan vara en lösning på detta.

–  Ett nyckelord för framtida kontor är optimering. Med hjälp av det vi kallar för smarta tekniker för arbetsplatsen kan man som företag samla in data för att få underlag. Till nytta för både företagets ekonomi och de anställdas upplevelse, förklarar Eeva Terävä.

De främsta anledningarna till att företag ska samla in användbar information från anställda handlar enligt Eeva Terävä i första hand om att förbättra medarbetarnas upplevelse, säkerhet och välbefinnande.

– Därefter handlar det om att minska kostnaderna och optimera utrymmesanvändningen och förbättra kontorsuppsättningen för att bäst stödja arbete och de uppgifter som finns till hands. Jag vill också betona att ansvarig arbetsgivare är intresserad av att veta hur en arbetsmiljö faktiskt stöder arbete, innovation och resultat.

Smarta möbler kan ge företag data genom information om hur mycket de används och hur de används. Till exempel kan man se om det finns en del av kontoret med många skåp som inte används optimalt eller om skrivborden är placerade på ett bra sätt. Smarta tekniska lösningar kan även ge beslutsunderlag om exempelvis användning av värme och ventilation på kontoret.

Ytterligare en trend som börjat skönjas är det som kallas för “Workplace as a Service” där man väljer att hyra in utrustning snarare än att köpa den.

– Workplace as a service är ett effektivt sätt att öka sin egen flexibilitet och öka sin reaktionsförmåga när det uppstår behov att skala upp eller ner. Därför måste vi börja betrakta arbetsplatsen mer som en dynamisk resurs som kan hjälpa till att driva affärer, säger Eeva Terävä.

Martelas tre tips till företag som vill bygga framtidens kontorsmiljö:

1. Även om pandemin har varit en stundtals tung period för många har den även gett oss nya möjligheter. Passa på att använda detta “window of opportunity” när du planerar ditt nya kontor.

2. Investera i smarta tekniker och sensorer som ger data, inbjudande arbetsplatsmilljöer på kontoret och se till att dina anställda har en bra arbetsplats även hemmavid.

3. Workplace as a Service (WaaS) är ett effektivt och smart sätt att öka företagets flexibilitet och förmåga att reagera på hastigt uppkomna situationer.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.