Volvo Cars är Sveriges friskaste företag

HR & Arbetsmiljö Hälsoföretaget Feelgood har för fjärde året i rad utsett Sveriges friskaste företag. 2020 års vinnare, Volvo Cars, utmärker sig med ett högt engagemang och utomordentlig systematik i arbetsmiljöarbetet. Volvo Cars har genom detta skapat en lyhörd och riskförebyggande organisation där medarbetare får hjälp att utvecklas.

Volvo Cars är Sveriges friskaste företag
Sveriges friskaste företag får sin utmärkelse.

Utmärkelsen Sveriges friskaste företag uppmärksammar arbetsgivare, över hela Sverige och i alla branscher, som investerar i sina medarbetares livskvalitet och skapar en välmående och sund arbetsmiljö, något som har varit speciellt utmanande under pandemiåret 2020.

Utmärkelsen delas ut till Volvo Cars med följande motivering:

”Volvo Cars har stort engagemang och god systematik i sitt arbetsmiljöarbete, vilket har resulterat i en positiv utveckling under företagets kontinuerliga resa. Säkerheten är i fokus och det proaktiva arbetet har ökat betydligt, även kring kulturfrågor. Arbetet med att förebygga risker är noggrant och omfattar deltagande i forskningsprojekt. Volvo Cars delar regelbundet goda exempel på hälsofrämjande insatser över hela världen. På så sätt kom ”hälsomånaden” till Sverige, vilket ökat medvetenheten i hälsofrågor. Cheferna ges goda förutsättningar att utvecklas som ledare, och mentorskap främjar både juniora och seniora ledare. Det finns en tydlig struktur för uppföljning mellan chefer och medarbetare, där stor vikt också läggs vid mjuka värden. Därför är Volvo Cars Sveriges friskaste företag 2020.”

Volvo Cars verksamheter i Sverige har totalt cirka 25 000 anställda.

– Vi är självklart glada och stolta att Volvo Cars har utsetts till Sveriges friskaste företag och att vårt arbete för en hälsosam livsstil och företagskultur uppmärksammas. Tillsammans med våra medarbetare och fackliga partners arbetar vi med företagshälsovården för att skapa en arbetsplats där säkerhet och omtanke inkluderas i allt vi gör. Med tanke på att 2020 var ett annorlunda år präglat av en pandemi, känns denna utmärkelse särskilt viktig, säger Hanna Fager, som leder Corporate Functions och HR på Volvo Cars.

Göran Hägglund, juryordförande och tillika styrelseordförande i Feelgood konstaterar att utifrån ett genuint intresse för en god arbetsplats och friska medarbetare bedriver Volvo Cars ett systematiskt, engagerat och uthålligt arbete som har utvecklats och förstärkts år efter år.

– Kombinationen av långsiktighet och nytänkande, till exempel i form av hälsomånaden, gjorde att juryn landade på att Volvo Cars är den verksamhet som i sträng konkurrens med många andra goda exempel förtjänar förstaplatsen år 2020, berättar han.

På andra plats hamnar SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, tack vare sitt strukturerade och väl förankrade arbetsmiljöarbete. Ett aktivt värderingsarbete, grundpelaren hållbart arbetsliv, anpassningsbara arbetstider och lättillgänglig och rolig träning är andra faktorer som placerar SISAB högt upp på prispallen.

Afa Försäkring tar tredjeplatsen med sin verksamhet som genomsyras av hälsofrämjande arbete. Ett nära och coachande ledarskap ger nöjda medarbetare som känner sig delaktiga och engagerade. Det höga engagemanget präglar även kontakten med kunderna.

På en hedrande delad fjärde plats kommer AstraZeneca Sverige, B3 Consulting Group och Svenska Bostäder. Samtliga finalister har gjort ett mycket gott arbete med sin arbetsmiljö och hälsa. Företagen bedöms på åtgärder som har gett konkreta resultat för både individen och organisationen inom arbetsmiljö, ledarskap, hälsa och medarbetarskap.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.