nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

AI with man using a laptop in a modern gray chair

Vd:ars känslor inför den tekniska utvecklingen

Hälften av världens vd:ar anger i PwC:s studie CEO Survey 2019 att den tekniska utvecklingen är det som förändrat den egna branschen mest de senaste fem åren. Samtidigt ser 70 procent av de tillfrågade i undersökningen den tekniska utvecklingen som det största hotet mot den egna verksamhetens tillväxt, och lika många oroar sig för cyberhot.

Att artificiell intelligens (AI) kommer att påverka näringslivet är vd:arna rörande överens om. 85 procent uppger att de tror att det kommer att förändra näringslivet inom de kommande fem åren och cirka 80 procent av de tillfrågade tror att AI är bra för samhället. 62 procent av världens vd:ar tror till och med att AI kommer ha större påverkan på världen än vad internet haft. I Sverige har bolagen börjat planera för att AI ska ta större plats i verksamheten och globalt uppger 6 procent av vd:arna att de implementerat AI i stor skala.

Läs mer: 5 kommande tekniktrender att ha koll på

Undersökningen visar att cyberhot hamnar på femte plats över de hot som oroar vd:ar i världen mest. Samtidigt har antalet som är oroade för cyberhot minskat. Allt fler privatpersoner och företag utsätts för cyberbrott och det är i dag helt nödvändigt att företag och offentliga verksamheter arbetar med säkerhetsfrågor kopplat till it. Cirka 90 procent av de tillfrågade uppger att de jobbar proaktivt med risker inom cyber och personlig data vid anpassning till ny teknik. Samtidigt visar andra undersökningar från PwC att det krävs bättre utbildning av medarbetare inom många organisationer, samt även statligt initierade utbildningssatsningar inom området.

– AI kommer att spela en stor roll för cybersäkerheten i framtiden, både för försvarare och angripare. Den som inte klarar av att använda AI rätt för att skydda sig riskerar att tappa delar av sin affär, säger Johan Wiktorin, Director Intelligence, Head of Special Research & Insight, PwC Sverige 

Läs mer: Brist på digital kompetens hos svenska företag

I studien har PwC frågat 1 378 företagsledare världen över om deras syn på ekonomi, tillväxt, möjligheter och hot samt strategiskt viktiga förutsättningar inom det globala näringslivet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Få har möjlighet att träna på arbetstid

En ny undersökning visar att fyra av tio personer i Sverige säger att de är i dålig fysisk form och fler är bekymrade över sin egen hälsa. Trots det visar även undersökningen att många arbetsgivare inte prioriterar personalens hälsa. Endast var tionde person uppger att de får träna på arbetstid.

Sveriges Friskaste Företag

Byggmästar’n i Skåne har tilldelats utmärkelsen Sveriges Friskaste Företag 2018. Byggföretaget med huvudkontor i Helsingborg och med en omsättning på nästan en miljard kronor har integrerat arbetsmiljöarbetet i hela verksamheten och sätter ett likhetstecken mellan kvalitet i kundleveransen och medarbetarnas utveckling och hälsa.

7 steg till en förbättringskultur

Att arbeta med ständiga förbättringar är nödvändigt i de flesta organisationer. Men hur får man till den rätta glöden hos medarbetarna? Hur bygger man som ledare en kultur av ständiga förbättringar?
– Gör det så enkelt som möjligt. Teorier och modeller i all ära – men det är vad man gör i vardagen som spelar roll, säger ledarutvecklaren Ola Ljunggren Bergeå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här