Slarv med säkerheten för USB-enheter

IT Det är dåligt ställt med svenskarnas vanor för att skydda sina USB-enheter visar en undersökning beställd av it-företaget Kingston Digital. Hälften av alla yrkesverksamma har inga säkerhetsåtgärder för att skydda dessa – något som kan stå företag dyrt.

Slarv med säkerheten för USB-enheter

Mer än var tredje yrkesverksam svensk lagrar både arbetsrelaterade och privata data på sina USB-enheter, ändå har varannan inga säkerhetsåtgärder alls för att skydda sina USB-enheter från att obehöriga ska komma åt innehållet. Detta visar undersökningen, som YouGov tagit fram på uppdrag av Kingston Digital, där man kartlagt svenskarnas vanor, förhållningssätt och kunskap kring lagring av data på hårdvara. Bristande hantering kan innebära en fara för företag, då de kan behöva böta upp till fyra procent av sin omsättning om de bryter mot GDPR.

Datasäkerhet är ett ständigt aktuellt ämne och att skydda känsliga data är numera en nödvändighet som berör all data som lagrats på hårdvara vilket förutom USB-enheter även inkluderar laptops. Detta kompliceras ytterligare av enheternas mobilitet som gör det lätt att förlägga eller tappa enheterna. I Sverige har drygt hälften av alla yrkesverksamma svenskar tappat bort en USB-enhet, något som förutom höga bötesbelopp även kan orsaka stor skada om konfidentiell information hamnar i fel händer. 

Läs mer: Oro inför kompetensensbristen inom it-säkerhet

– Oavsett hur mycket ett företag förbereder sig för att hindra förlust av data, eller rättare sagt kontroll av data och enheter, kommer detta fortfarande att hända genom oavsiktlig förlust eller stöld, säger Jan Terje Kleiven, affärsutvecklingschef på Kingston.

Den tekniska utvecklingen i samhället bidrar till att många kan arbeta utanför kontoret på en bärbar dator eller surfplatta. Säkerheten blir ännu viktigare att tänka på vid användning av öppna WiFi-anslutningar och på platser där många personer vistas.

– Vi närmar oss en arbetsplatsrevolution som är driven av digitaliseringen och den ökade uppkopplingen, arbetsplatsgränserna suddas ut mer och mer och vi ser en ökning av flexibelt arbete. Detta har flera positiva effekter som förutom att det blir enklare att rekrytera och behålla talanger också leder till en ökad produktivitet.

Läs mer: 7 tips för att öka it-säkerheten

Att använda säkra och krypterade hårddiskar är ett effektivt sätt att öka säkerheten och känna sig trygg med att ens data är i säkra händer oavsett vart man arbetar någonstans, säger Patrik Ölvebäck, landschef på Regus som är leverantör av globala arbetsutrymmen.

Genom att säkra enheterna med kryptering av båda USB-enheter och SSD-enheter kan man vara säker även om olyckan skulle vara framme.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.