nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

4 vanliga metoder för att komma åt dina konton

En ny Sifo-undersökning beställd av mjukvaruföretaget Tieto visar att hälften av svenskarna aldrig byter lösenord och att sju av tio använder samma lösenord till flera internettjänster. Det gör dem till enkla mål för hackare som vill komma åt deras konton och kortuppgifter.

Unga är sämst på nätsäkerhet – framför allt personer under 30 år använder samma lösenord både i jobbet och privat och byter sällan lösenord.

– Lösenord är ofta den svagaste länken när det kommer till nätsäkerhet och ett enkelt lösenord öppnar i värsta fall upp dörrarna till flera olika konton och känslig information. Det är digitalt guld för kriminella som försörjer sig på att hacka sajter och tjänster för att sälja uppgifterna vidare, säger Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på Tieto Sverige.

Närmare hälften av svenskarna, 46 procent, byter aldrig lösenord till sina mest använda internettjänster. Det visar Tietos Säkerhetsbarometer, en återkommande undersökning som samlar kunskap från allmänheten kopplat till digitala säkerhets- och integritetsfrågor. Majoriteten av svenskarna, 52 procent, har färre än fem lösenord och hela sju av tio, 70 procent, använder just nu samma lösenord till fler än en tjänst. Det gör de flesta till enkla måltavlor för hackare.

Läs mer: Så skaffar du ett säkert lösenord

– Vi har ytterst begränsad förmåga att komma ihåg många komplexa lösenord, vilket får konsekvensen att vi är dåligt på att variera lösenord – många använder dessutom samma lösenord både privat och på jobbet. Hackas du på ett ställe kan det få konsekvenser både för dig som privatperson och för it-säkerheten på ditt jobb, konstaterar Oskar Ehrnström.

Nästan sex av tio unga under 30 år, 57 procent, byter aldrig lösenord till internettjänster de använder ofta. 84 procent av de unga använder samma lösenord till mer än en tjänst, medan motsvarande siffra för personer över 65 år endast är 51 procent.

Läs mer: 7 tips för att öka it-säkerheten

– Det är anmärkningsvärt att generationen som vuxit upp med nätet inte är bättre på att skydda sina användaruppgifter. Särskilt unga måste bli mer medvetna om riskerna med att använda samma lösenord för flera olika tjänster. Varför inte göra det till ett nyårslöfte att se över dina konton och lösenord, föreslår Oskar Ehrnström.

Fyra vanliga metoder för att komma åt dina konton – så skyddar du dig:

1. Hackare stjäl lösenord från tjänster och sajter med sämre säkerhet och testar inloggningsuppgifterna på andra ställen.


Återanvänd inte samma inloggningsuppgifter till olika tjänster. Skapa unika och komplexa lösenord för varje tjänst, som består av flera olika tecken, bokstäver och siffror.

2. Hackare testar ”enkla” och vanliga lösenord, för att komma åt konton med svaga lösenord.

Undvik namn, ord och födelsedatum och använd istället en lösenordsgenerator. Håll rätt på lösenorden genom att spara dem i ett lösenordsvalv, alltså en programvara eller app som lagrar dem på ett säkert sätt och hjälper dig minnas vilket lösenord som används vart.

3. Hackare köper och säljer vidare stulna kontouppgifter på en illegal marknad.

Aktivera multifaktorautentisering, som innebär att du måste presentera flera separata bevis för att du är du. De flesta tjänsterna kan skicka en engångskod till din mobil, som måste matas in om du loggar in från en ny dator, telefon eller surfplatta.

4. Hackare testar dina privata lösenord på tjänster du använder i jobbet.


Hackas du på ett ställe kan det få konsekvenser både för dig som privatperson och för it-säkerheten på ditt jobb, så använd alltid olika lösenord privat och på jobbet. Undvik också att installera och använda privata tjänster på jobbdatorn.

Fler nyheter

Tabbar som bygger framgång

Entreprenören Ulf Mazur har skrivit ”Lilla boken om…Tabbekvoten” som är en ryggsäck fylld med tabbar. Han vänder sig mot den ”leta fel kultur” som råder i Sverige och på många företag. Det är en metafor för att få medarbetare att våga göra mer på jobbet och prova fler och nya sätt för att utveckla verksamheten.

Framtidens kvinnliga ledare 2019 korad

När chefsorganisationen Ledarna rankar landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år hamnar Stina Andersson, som nyligen tog en nyskapad nyckelroll i koncernen Axel Johnsson som Chief Operating Officer, högst upp på listan. Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här