Vässa dina kunskaper i ojämlikhet

Läsvärt Hur hanterar man konflikter, ojämlikhet och för mycket byråkrati? Här är sex boktips som vänder på begreppen och försöker bidra med att öka kunskapen och förståelsen för en bättre värld, arbetsplats och företagsledning.

Vässa dina kunskaper i ojämlikhet
Foto: Adobe stock

Vässa dina kunskaper i ojämlikhet

Titel: Därför är ojämlikheten viktig – om rika, fattiga och alla däremellan
Författare: Jesper Roine
Förlag: Volante

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Jesper Roine är ojämlikhetsforskare och professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. I denna kunskapsöversikt reder han ut vanliga politiska missuppfattningar och fördomar från både högern och vänstern som förekommer i frågor om ojämlikhet. Har världen blivit mer ojämlik, är Sverige världens mest jämlika land och hur stor är skillnaden mellan rika och fattiga? I stället för ideologi visar Roine på fakta och vetenskap som kan motverka klassklyftor och rädda planeten. Måste-läsning för alla ledare som är intresserade av ekonomisk utveckling och samhällsnytta.

En meningsfull arbetsplats med syftet i fokus

Titel: Dumhetsbekämpning – bättre organisationer och mer mening i arbetet
Författare: Mats Alvesson och Stella Cizinsky
Förlag: Fri tanke

Tycker du att byråkrati och omorganiseringar gör det svårare för din verksamhet att utföra det arbete som är syftet? Organisations- och ledningsforskaren Mats Alvesson och Stella Cizinsky, överläkare i kardiologi och verksamhetschef på hjärt- och lungkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro, ger dig verktyg och argument för att skapa en bättre arbetsplats inom viktiga samhällsfunktioner. Mats Alvesson myntade begreppet ”funktionell dumhet” för att beskriva den tanklöshet och osjälvständiga lydnad han tycker präglar arbetslivet i dag, och har tidigare skrivit boken ”Dumhetsparadoxen” (Fri tanke, 2019).

Förstå konflikter

Titel: När samarbetet skaver – en ledares handbok i att förstå, förebygga och hantera konflikter
Författare: Tamara Mašković Wängborg
Förlag: Liber

Inget slukar så mycket energi som konflikter på jobbet. Konflikthanteraren Tamara Mašković Wängborg ger råd om hur du som ledare kan både förebygga och hantera dem. Hon ger konkreta tips på hur diverse konflikter kan bemötas och vad din roll som ledare är i olika situationer som kan uppstå. Hon radar upp det modiga ledarskapets tio budord och berör i ett kapitel särskilt konflikter på distans. Fördjupning i hur du skapar en sund samarbetskultur och blir en bättre ledare, helt enkelt.

Metoden som ökar engagemanget

Titel: MI – Motiverande samtal för chefer och ledare
Författare: Maria Högberg
Förlag: Gothia kompetens

Praktisk handbok i metoden motiverande samtal (”motivational interviewing”) som fokuserar på att locka fram medarbetarnas inre motivation och inspirera dem till att växa och utvecklas. Forskning visar att ett empatiskt ledarskap är ett fruktsamt ledarskap. Här får du teorin bakom och grunderna i både förhållningssättet till och utförandet av metoden. Det här är god läsning med konkreta tillvägagångssätt för alla ledare som vill öka engagemanget hos sina medarbetare och skapa en psykologiskt trygg arbetsmiljö.

Självhjälpsbok för två skilda världar

Titel: Företagare är från Merkurius – politiker från Jupiter. En handbok för politik och näringsliv.
Författare: Lars Göran Johansson
Förlag: Ekerlids förlag

Upplever du att politiker och företagare har för få referenspunkter, rent av verkar komma från olika planeter? Lars Göran Johansson verkade som vd och i ledarroller en stor del av sitt yrkesliv, hade en bakgrund från politiska ungdomsförbund och ett stort politiskt engagemang. I den här boken får vi ta del av hans insikter för att minska klyftan mellan politiken och näringslivet. Genom samtal, ärlighet och respekt finns det samförstånd att vinna. Vill du minska polariseringen mellan dessa världar? Här är bakgrunden du behöver för att få förståelsen för hur det fungerar på ”andra sidan”.

Allt om revision

Titel: Revision i går, i dag och i morgon
Författare: Katharina Rahnert och Peter Öhman (red)
Förlag: Ekerlids förlag

En populärvetenskaplig antologi för dig som vill grotta ner dig i revisionsverksamhetens historia. ”Revision i går, i dag och i morgon” publiceras i samband med att branschorganisationen FAR (Förenade auktoriserade revisorer) firar 100 år. Kapitelförfattarna är i huvudsak forskare från svenska lärosäten inom företagsekonomi, juridik och ekonomisk historia. Boken ger dig en exklusiv översikt av revisionsbranschens hundra år och hur den har förändrats och utvecklats i förhållande till globalisering, politiska reformer och digitalisering – och spånar vad som kan komma att ske på området under det kommande seklet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.