Vårt sätt att umgås och arbeta blir alltmer fragmenterat och gränslöst. Det är en viktig förändring som borde diskuteras mer, menar Nanna Gillberg, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Vårt sätt att arbeta blir allt mer gränslöst
Arbetsmiljö
Mobiltelefonen har blivit huvudrollsinnehavare i våra sociala kontakter och påverkar oss även på jobbet. Hur vi förhåller oss till mobilen är minst lika viktigt som den fysiska arbetsmiljön.Detta borde vi prata mer om, menar forskaren Nanna Gillberg.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Det är inte bara barnens skärmtid som ska uppmärksammas. På arbetsplatser behöver kanske medarbetare mer stöd och utrymme för att kunna koncentrera sig bättre. Uthållighet är viktigt för en bra prestation. Problemet med mobilerna måste kunna beröras utan att man för den skull betraktas som teknikfientlig eller bakåtsträvande, menar hon.
Mera fokus på egot
Den digitala miljön och den fysiska förstärker ofta varandra, som på aktivitetsbaserade kontor. Vi är synliga på sociala medier dygnet runt och på jobbet på dagarna.
– Vid sidan av att vi blir splittrade påverkar det oss på andra sätt. Bland annat tänker vi mer på att visa upp oss som säljbara produkter. Det har blivit mer vanligt och accepterat att fokusera på att bygga sitt eget varumärke. Vi har höjt acceptansen för att ”våga vara ego”, konstaterar Nanna Gillberg.
Hennes forskning fokuserar på hur digitalisering och medialisering påverkar normer och värderingar, socialt klimat och ekonomiskt värdeskapande. Om detta har hon skrivit boken ”Påsatt och avskärmad – i en uppkopplad värld”.
– Att vi har blivit så tränade i en fragmenterad tillvaro påverkar vad vi efterfrågar. Vi vill att den vanliga världen ska mer lik den digitala. Många upplever den digitala tillvaron som enklare än den fysiska, en plats där det är mindre krävande att upprätthålla relationer.
Acceptans för mobil-timeout
Nanna Gillberg ser en förskjutning av vad som menas med social kompetens.
– Vi ger ofta livet i digitala medier företräde framför det fysiska. Det anses socialt kompetent att nätverka, gilla och dela med sin mobil. Samtidigt kan vi sitta tillsammans med en levande person, som vi inte ser i ögonen. Vad händer då med stämningen och våra relationer?
Hon menar att vi har börjat acceptera att människor beter sig ohyfsat mot oss.
– Få saker signalerar på ett lika tydligt sätt att du förlorat intresset för den du umgås med som att ta fram och börja titta på mobilen. Trots det är det självklart att ta mobil-timeouter. Många sammanhang befolkas av personer som mentalt är någon annanstans. Närhet och ömsesidighet försvinner.
En aspekt som brukar påpekas att appar och algoritmer är utformade för att göra oss beroende.
– Vi får abstinens när vi inte håller på med mobilerna. Och även om vi inte har aviseringar på kollar vi oavbrutet om det har hänt någonting. Vi försakar mer och mer av det övriga livet för att få tillbringa ytterligare tid med skärmarna, säger Nanna Gillberg.