Var femte akademiker utfryst på jobbet

Arbetsmiljö En undersökning från Saco visar att var femte akademiker under det senaste året har känt sig trakasserad eller utfryst på jobbet. Värt är situationen i offentlig sektor.

Var femte akademiker utfryst på jobbet

– Det är oacceptabelt. Nu måste regeringen agera mot jobbmobbningen, säger Sacos ordförande Göran Arrius. 

Mobbning i arbetslivet är ett stort problem. Den psykiska ohälsan står i dag för fyra av tio sjukskrivningar och mobbning och trakasserier är en bidragande orsak.

Saco anser att det finns det brister i lagstiftningen som i dag är helt inriktad på det förebyggande arbetet. De konstaterar att det förebyggande arbetet  givetvis är viktigt, men det hjälper inte den som trots allt utsätts.

I dag kan arbetsgivaren fällas för diskriminering om kollegorna mobbar någon på grund av hudfärg eller ditt kön. Om de gör det enbart för att de inte tycker om någon är det däremot fritt fram.

− Det är orimligt. Saco har i flera år lyft behovet av en bred översyn av jobbmobbningen och det regelverk som finns. Trakasserierna på våra arbetsplatser måste upphöra. Nu är det på tiden att regeringen agerar säger Göran Arrius.

Undersökningen omfattar närmare 1 000 personer under 65 år med minst tre års universitetsstudier och har genomförts av företaget Novus på uppdrag av Saco.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.