Två av tre svenskar positiva till att byta yrke

HR & Arbetsmiljö Nästan två av tre svenskar, 61 procent, är positiva till att byta karriär i framtiden – det visar en ny undersökning av Omställningsfonden. Kvinnor i åldersgruppen 18–29 år är mest positiva till att byta yrke, medan män i åldern 30–49 år är mest negativt inställda till att byta bana. I genomsnitt har svenskar i arbetsför ålder bytt karriär två gånger.

Två av tre svenskar positiva till att byta yrke
Eva Wikström

– Att byta karriär mitt i livet blir allt vanligare eftersom arbetsmarknaden i Sverige förändras i snabb takt. När verksamheter utvecklas ställs många gånger krav på ny kompetens hos medarbetarna för att klara helt eller delvis nya arbetsuppgifter, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, som är en omställningsorganisation för välfärdssektorn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Nästan två av tre svenskar, 61 procent, är positiva till att byta yrke eller bransch i framtiden. Mest positiva är kvinnor i åldern 18–29 år, där hela 73 procent uppger att de är positiva till att byta karriär i framtiden. Det visar en ny Sifoundersökning. Mest uttalat negativa till att byta karriär är män i åldern 30–49, där var tredje man, 31 procent, uppger att de är ganska eller mycket negativa till att byta karriär i framtiden. Bland svenskar i åldersgruppen 50–64 år är mer än varannan, 55 procent, positiv till att byta yrke eller bransch.

– Människor byter karriär av olika anledningar. I de flesta fall beror det troligtvis på att man vill prova på något helt nytt, men i andra fall kan det vara ofrivilligt. Under pandemin har både människor och verksamheter tvingats ställa om, säger Eva Wikström.

I genomsnitt har svenskar i åldern 18–64 år bytt karriär 1,8 gånger, visar Sifoundersökningen. Var fjärde, 26 procent, har aldrig bytt karriär, medan var femte, 22 procent, uppger att de sadlat om en gång. De som har bytt karriär i störst utsträckning är kvinnor i åldern 50–64 år, som har bytt 2,4 gånger i genomsnitt – att jämföra med kvinnor i ålder 18–29 år som hunnit byta karriär 1,4 gånger i snitt.

Omställningsfonden stöttar medarbetare, fackförbund och arbetsgivare vid karriärväxling och kompetensutveckling samt vid uppsägning på grund av arbetsbrist eller vid överenskommelse om avslutad anställning på grund av ohälsa. Arbetet omfattar cirka 1,2 miljoner anställda inom kommun- och regionsektorn och under de senaste fem åren har över 70 000 medarbetare i välfärdssektorn fått kompetensutveckling hos sin arbetsgivare med hjälp av medel från Omställningsfonden.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.