Om leader-leader-ledarskapet: Turn the ship around!

Krönika Med "leader-leader-modellen" lyckades ubåtskaptenen David Marquet transformera hela USS Santa Fe, skriver krönikören Malcolm Wiberg som rekommenderar denna ledarskapsmodell till alla ledningsgrupper som vill bli effektivare.

Om leader-leader-ledarskapet: Turn the ship around!

I boken “Turn the ship around” beskriver ubåtskapten, David Marquet, essensen i det ledarskap han lärde sig under sin utbildning i US Navy: “Leadership is the art, science, or gift by which a person is enabled and privileged to direct the thoughts, plans and actions of others in such a manner as to obtain and command their obedience, their confidence, their respect, and their loyal cooperation”.

Känns det igen? Helst ska ju ledaren ha svar på allt för i den bästa av världar vet hen bäst. Litegrann som att husfar alltid vetat bäst och har fått bada först. Om man är vän av den filosofin, behövs knappast någon ledningsgrupp. Då är det ju bara att peka med hela handen.

Nu är tack och lov inte det intressanta med Marquet vad han lärde sig under sin utbildning, utan hur han, genom att göra tvärtom, utvecklade sitt ledarskap. Hans bok var en av de första jag läste när jag själv började intressera mig för frågan om hur man får en framgångsrik ledningsgrupp.

Jag kom att tänka på Marquet för en tid sedan när jag lästa Percy Barneviks bok ”Jag vill förändra världen”. Omfattningen av Barneviks gärning är så enorm att det är svårt att helt tränga igenom frågan om vad det var som gjorde honom så framgångsrik. För han ledde bevisligen framgångsrikt stora multinationella företag och drev igenom betydande förändringar.

Helst ska ju ledaren ha svar på allt för i den bästa av världar vet hen bäst.

På så sätt är Marquet enklare. I sin bok beskriver han hur han transformerade besättningen på ubåten USS Santa Fe från en grupp följare till en grupp ledare genom att implementera en ledarskapsstil som betonar delaktighet och självständighet. Marquet utvecklade en filosofi som han kallar ”leader-leader” i motsats till den traditionella ”leader-follower”-modellen. I stället för att ge order och förvänta sig att de skulle följas, uppmuntrade han varje besättningsmedlem att ta ansvar och fatta egna beslut inom sina ansvarsområden. Härigenom gick USS Santa Fe från att vara en av de sämst presterande till att bli en av de bästa i amerikanska flottan.

Om än Barnevik och Marquet verkade i helt olika miljöer och under väldigt olika förhållanden var deras insteg för att skapa en framgångsrik ledningsgrupp likartade; decentralisering, resultatorientering, kontinuerlig förbättring och eget ansvar mot det gemensamma målet.

För den som står inför frågan hur man skapar en effektiv ledningsgrupp kan David Marquets bok varmt rekommenderas. Det är en praktisk guide för ledare inom alla branscher som vill inspirera och engagera sina team genom att dela ledarskapet och uppmuntra till självständigt tänkande och beslutsfattande.

Men allt kokar ju förstås ned till vart man ska. ”One size doesn’t fit all!”. Eller som Cheshirekatten sa till Alice (i Underlandet), när hon frågade: “Would you tell me, please, which way I ought to go from here?” “That depends a good deal on where you want to get to.” “I don’t much care where.” “Then it doesn’t matter which way you go.”

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.