Tumme ner för miljöovänliga kontor

Hållbarhetsarbete 2 av 5 kontorsanställda hade velat jobba på en grönare arbetsplats. Och de är missnöjda med att arbetsgivaren inte passade på att förbättra miljövänligheten under pandemin, visar en ny undersökning.

Tumme ner för miljöovänliga kontor
Miljötänk på kontoret är viktigt för många anställda. Foto: Stock Adobe

Det är hygien- och hälsobolaget Essity som har frågat 2000 svenskar om deras attityder till miljötänk på kontoret. De tillfrågade är kontorsanställda från 18 år och uppåt, och många av dem visade sig önska en högre grad av miljöansvar hos arbetsgivaren.

42 procent tyckte att deras arbetsplats var för miljöovänlig. Återvinning och minskat avfall, energianvändning och bättre intern kommunikation kring hållbarhet var de åtgärder som främst efterlystes bland de anställda.

Kommunicera med de anställda

Pandemin tycks ha ökat miljöengagemanget bland anställda. Hela 58 procent uppgav att de hade blivit mer miljömedvetna under pandemin.

– Det har skett en tydlig förändring under de senaste 18 månaderna i vår allmänna attityd; anställda tar frågan om hållbarhet på större allvar än tidigare, kommenterar Evelyn Börjesson, Marknadschef på Essitys varumärke Tork i Sverige.

–Enkla steg, som att förbättra återvinningsrutiner och att minska användningen av energi kan göra stor skillnad – men som arbetsgivare bör du också inkludera och kommunicera med dina anställda för att få bästa möjliga effekt.

Allt fler väljer arbetsplats med hållbarhetsanseende

Många av dem tyckas också ha förväntat sig att även arbetsgivarnas miljöengagemang hade ökat under pandemin, och blivit besvikna när så inte var fallet. 38 procent av de tillfrågade uttryckte missnöje med miljöovänligheten på kontoret. De uppgav att kostnader respektive kunskapsbrist hos arbetsgivaren var främsta skäl till att kontoret inte gjorts mer miljövänligt.

– Vår undersökning visar också att nästan 7 av 10 väljer jobb baserat på företagets hållbarhetsanseende. Då förstår man hur viktigt ett miljövänligt kontor är för arbetsgivare som vill behålla och attrahera rätt personal, konkluderar Evelyn Börjesson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.