Säg nej till orealistiska deadlines

Arbetsmiljö I en artikel i Harvard Business Review presenterar time managementkonsulten Elizabeth Grace Saunders tips på hur man kan säga nej till orealistiska deadlines.

Säg nej till orealistiska deadlines

Elisabeth Grace Saunders konstaterar att skillnaden mellan att leva ett lugnt och produktivt  liv  jämfört med ett liv i stress och förbittring handlar om en enda färdighet- hur man säger nej.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Att säga nej gör skillnaden mellan att ha ett fullspäckad schema och ett öppet sådant. Det gör skillnaden mellan att ha för många uppgifter och att ha tillräckligt många. Det gör skillnaden mellan att arbeta galet många timmar och att klara sina deadlines utan stress.

Läs mer: Många tjänstemän hinner inte med sina arbetsuppgifter

Det kan vara svårt att säga nej. Man kan vara obekväm med det eftersom man inte vill få människor upprörda eller att det ser ut som att man inte klarar av sin arbetsbörda, eller att man missar möjligheter både nu och i framtiden.

Men hur säger man då nej? Här är några av Elsiabeth Grace Saunders bästa tips.

Läs mer: Viktigt med strategier för att minska stressen

1. Tidsengagemeng

Du måste säga nej till engagemang som inte är de bästa för att du ska kunna ha en bra arbetsdag. Du måste fråga dig är det här den bästa investeringen av min tid?

2. Uppdrag

Många människor har fler uppdrag på sin to-dolista än vad de kan hinna med på en dag. Detta gäller speciellt för dem som försöker att hjälpa alla andra innan de gör sitt jobb. För att bryta sig loss från den cirkeln är det viktigt att kunna säga nej.

3. Tidsramar

Ibland är du ansvarig för de uppgifter som måste göras. Men om det finns orimliga tidsramar för att kunna utföra uppdragen måste du kunna säga nej.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.