Så blir mentorskapet mer givande

Mentorskap En mentor måste inte peka med hela handen mot sin adept. Här är tre experttips för hur mentorskapet kan utvecklas till en mer ömsesidigt givande relation.

Så blir mentorskapet mer givande
Här får du tipsen till ett mer utvecklande mentorskap. Foto: Adobe Stock

Erfarna ledare brukar inte sällan bli tillfrågade om att bli mentor för yngre förmågor. Ett mentorskap kan se ut på olika sätt; kanske stannar det vid att den äldre och erfarnare mentorn använder sitt inflytande för att hjälpa den unga talangen vidare i karriären.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Men på senare tid har man också börjat tala mer om ”autentiskt” mentorskap. Det kan ses som ett mer ett ömsesidigt förhållande, som inte bygger på att mentorn talar om för sin adept vad hen ska göra. Målet är att relationen utvecklas bortom det ytliga och affärsmässiga till en mer personlig nivå. I det autentiska mentorskapet delar båda parter med sig av sina perspektiv, och lär av varandra.

3 tips för autentiskt mentorskap

I Harvard Business -Review ger Herminia Ibarra, professor i organizational behaviour vid London School of economics, tre tips på hur du utvecklar relationen med din adept och får ett mer autentiskt mentorskap.

  1. Jobba fram en dynamik som präglas av förståelse och ömsesidighet. Samtidigt som du hjälper din adept att avancera i sin karriär, så bör även du känna dig vitaliserad av att lära dig nya saker och öka din förståelse för en yngre generation med amibtioner, mål och utmaningar som skiljer sig från dina.
  2. Uppmuntra öppenhet och äkthet. Som ett sätt att stärka relationen så bör både du och din adept dela med er av tankar, perspektiv och känslor på ett uppriktigt sätt, och ta emot på samma sätt från den andre.
  3. Bekräfta motpartens erfarenheter. När båda känner sig ”godkända”, förstådda och lyssnade på, så växer känslan av kompetens, självförtroende och egenvärde i er båda. Genom dessa känslor finns mycket nytt att lära. Ni drar lärdom av era interaktioner, och ni lär er också att agera på lärdomarna.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.