Nattsvart pessimism hos underleverantörerna

Affärerna Industrins underleverantörer är pessimistiska inför 2024. Det visar Sinfs underleverantörsbarometer för sista kvartalet 2023.

Nattsvart pessimism hos underleverantörerna
Sanna Arnfjorden Wadström

Barometern visar att omsättningsminskningen hos underleverantörerna är den största sedan coronakrisen och andelen som förväntar sig en minskning har ökat från 27 procent till 38 procent sedan förra kvartalet. Hela 90 procent tror också att lågkonjunkturen kommer att fortgå i sex månader eller mer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Just nu råder ett farligt dödläge, underleverantörerna brukar se ljust på framtiden men nu är det nattsvart, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.

Andelen som tror på ökad lönsamhet minskar från 28 procent till 19 procent. Orderingången förväntas också minska. 38 procent uppger att de förväntar sig en minskning av orderingången. Det är den största minskningen på 15 år, utöver Coronakrisen.

– Under de år jag har presenterat underleverantörsbarometern har jag inte sett så mycket pessimism utöver coronakrisen som i senaste mätningen, berättar Sanna Arnfjorden Wadström.

64 procent av företagen har kapital, men fler, 75 procent, känner behov av ytterligare ekonomiska resurser för att kunna genomföra möjliga investeringar.

– Historiskt har avvaktan haft dämpande effekt på tillväxt och investeringar. Så det gäller att våga göra rätt avvägningar för att inte stanna av helt, avslutar Sanna Arnfjorden Wadström.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.