Trots ökad optimism köps mindre julklappar

Affärerna En ny undersökning visar att trots signaler om lågkonjunktur ökar optimismen om den egna ekonomin bland svenska hushåll. Men det pressade kostnadsläget gör att många skär ner bland sina utgifter och planerar att hålla igen både på årets julinköp och på sin konsumtion under nästa år.

Trots ökad optimism köps mindre julklappar
Bland de svenska hushållen planerar 28 procent att lägga mindre pengar på julfirandet i år. Foto: Adobe Stock

En undersökning från Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank och sparbankerna visar att 23 procent av hushållen tror att den egna ekonomin kommer att förbättras 2024. Det är en ökning jämfört med förra året, då 17 procent trodde på en bättre privatekonomi och hela 37 procent räknade med en sämre ekonomi.

Bland de svenska hushållen planerar 28 procent att lägga mindre pengar på julfirandet i år. Två av tre uppger att de kommer lägga maximalt 3 500 kronor på julklappar och lika mycket på mat och dryck. Många planerar att hålla igen även under nästa år. 

Drar åt svångremmen

– Det är ingen tvekan om att hushållen tvingas dra åt svångremmen. Många försöker begränsa effekten av den försämrade köpkraften genom att dra ner på såväl jul- och nyårsfirandet som på småköp, kläder, skor och restaurangbesök, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Under det senaste halvåret har 22 procent tagit av sitt sparande för att köpa mat. För nära 10 procent har de höga matpriserna medfört att de minskat eller helt slutat att spara. Av de hushåll som planerar att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirande i år har 36 procent tagit av sitt sparande och tio procent lånat pengar för att köpa mat någon gång under de senaste sex månaderna.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.