Lön och trygghet allt viktigare för ungas karriärval

Rekrytering Det samhällsekonomiska läget har gjort att lön och trygga anställningsvillkor har blivit viktigare för unga, visar en undersökning av Academic work.
– Många yngre har fått det tuffare ekonomiskt, säger Peter Knutsson Frejd, vd på Academic work.

Lön och trygghet allt viktigare för ungas karriärval
Säkra anställningar har blivit viktigare för unga. Foto: Adobe Stock

Svag krona, höjda räntor, energikris och inflation. Studenter och akademiker som är i början av sina karriärer påverkas av det ekonomiska läget och det får effekter på arbetsmarknaden. Undersökningen, som är gjord av Kantar public på uppdrag av Academic work, visar att 15 procent söker jobb som de inte tänkt sig eller inte har utbildning för.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det finns givetvis en målgrupp som väljer utbildning och inriktning baserat på att man vill tjäna mycket pengar, men många studerar sådant som man har passion eller talang för och känner nu att de överväger att ta andra jobb för en stabilare anställning och högre lön, säger Peter Knutsson Frejd, vd på Academic work.

Lönen viktigaste frågan

På frågan om vilken effekt den nuvarande ekonomiska situationen i samhället har på val av arbetsgivare svarade nästan hälften, 49 procent, att lönen har fått en ökad betydelse, och 46 procent att säkra anställningar blivit viktigare. Även företagets ekonomi spelar in, hur solitt det är och om det finns utrymme för att klara utmaningar.

Peter Knutsson Frejd, vd Academic work. Foto: Academic work

– Lönen har blivit den viktigaste frågan. För ett år sedan var det arbetsmiljön i fråga om stämning, ledarskap och kollegor som var viktigast – då kunde man unna sig att fokusera på sociala faktorer.

Vad får det här för betydelse för arbetsgivaren?

– Antingen får man vara med i racet och konkurrera genom att betala bra löner, eller finna andra faktorer att konkurrera med. Det kan vara hur man ser på flexibilitet, kultur och att skapa den där viben som gör en attraktiv. Många unga vill arbeta med något meningsfullt, då handlar det om att definiera vad syftet är i en större kontext, säger Peter Knutsson Frejd.

Som vd ser Peter Knutsson Frejd framförallt tre fokuspunkter att jobba med – ledarskap, interna utvecklingsmöjligheter och uppskattning för väl genomfört arbete.

–  Riktigt bra chefer med förmåga och fallenhet för att jobba med individuellt anpassat ledarskap är jätteviktigt. Det handlar om att ge möjligheter att växa internt och frodas i sin roll. En annan sak är att man vill ha erkännande för jobbet som man gör. Om man lyckas väl med det man gör är det viktigt att få uppskattning för det.

Fakta

Så påverkas ungas karriärval av lågkonjunkturen

Vilken effekt, om någon, har den nuvarande ekonomiska situationen i samhället (inflation, energikris etc.) på ditt val av arbetsgivare?

  1. Lönen har en ökad betydelse nu (49 %)
  2. Säkra anställningsvillkor är viktigare nu (46 %)
  3. Företagets ekonomi är viktigare nu (19 %)
  4. Var kontoret ligger har blivit viktigare på grund av resekostnader (16 %)
  5. Jag har övervägt att ta ett jobb som jag tidigare inte tänkt på eller som inte riktigt passar min profil (15%)

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts sedan 2015 och i år deltog 3 083 personer som var i början av sin karriär och hade mellan 0–5 års arbetslivserfarenhet.

Källa: Kantar public/Academic work

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.