Högsta jobbökningen på ett år – Sverige i topp i Europa

Arbetsmarknad Rapporter om en stadigt växande ekonomisk kris har det senaste året dominerat nyhetsmedierna. Nu kastar svenska arbetsgivare in lite ljus i tunneln: i en ny studie från Manpower svarar arbetsgivare att de förväntar sig den högsta ökningen av sysselsättning på över ett år.

Högsta jobbökningen på ett år – Sverige i topp i Europa
Foto: Stock Adobe

Inför fjärde kvartalet 2023 ökar jobbprognosen med 8 procentenheter till plus 27 procent, jämfört med föregående kvartal.

Allra starkast är prognosen inom Telekom- och mediabranscherna Telekom- och mediabranscherna som har en positiv prognos på + 45 procent. Sverige ligger på delad sjunde plats på listan över 21 europeiska länder, som har deltagit i Manpower Groups Arbetsmarknadsbarometer. Toppar i Europa gör Schweiz, tätt följt av Nederländerna och Portugal.

Enligt bemanningsföretagets analys är en möjlig utveckling att arbetsgivarna påverkas olika beroende på bransch framöver vilket kommer leda till en ojämn arbetsmarknad med tydligast nedgång i tjänstesektorn samt i konsumentpåverkade branscher.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 765 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1 juli–31 juli 2023.

Fakta

Svenska regioners jobbprognoser

  • Norra Sverige, +32 procent
  • Stockholm- och Uppsalaregionen, +32 procent
  • Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +29 procent
  • Östra Götaland, +27 procent
  • Skåne och Blekinge län, +26 procent
  • Västra Götaland, +26 procent

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.