Sverige sämre än grannländer på att skapa arbetsbalans

Arbetsliv I en global undersökning om så kallad Work-life-balance, livs- och arbetsbalans, hamnar Sverige lägre på listan än flera nordiska grannar.

Sverige sämre än grannländer på att skapa arbetsbalans
Kvinnor mitt i livet blir oftare långsjukskrivna för psykisk diagnos. Foto: Adobe Stock

Undersökningen har utförts av HR-bolaget Remote som listar de 60 länderna med högst BNP i världen, utifrån vilka som har mest respektive minst hälsosam balans mellan karriär och privatliv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

För att ranka de olika länderna har Remote tagit fram ett index mellan ett till 100 som baserar sig på mätbara faktorer som minimilön, sjukfrånvaro, föräldraledighet, tillgång till sjukvård, allmän befolkningslycka, genomsnittliga arbetstimmar och HBTQI-inkludering.

Sverige placerar sig på elfte plats, med indexet 65,73. Finland hittas på plats 15 men Norge och Danmark ligger betydligt högre upp på plats sex och fem. I botten ligger Angola, Puerto Rico, Malaysia och Nigeria i fallande ordning.

I samband med undersökningen föreslår HR-bolaget i ett pressmeddelande att termen borde vändas på till life-work-balance, för att synliggöra att privatlivet borde prioriteras högre än jobbet, med tanke på att antalet utbrända anställda ökar världen över.

Ryssland och Ukraina har tagits bort från undersökningen av geopolitiska skäl.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.