Därför vill de anställda byta jobb

HR & Arbetsmiljö En kollega av tio uppgav i en undersökning gjord av HR- och lönespecialisten SD Worx att de aktivt söker ett annat jobb för närvarande.

Därför vill de anställda byta jobb
Mer än var fjärde tittar på lediga jobb. Foto: Adobe Shutterstock

Konkurrensen om talanger på arbetsmarknaden har skapat en ökad rörlighet på arbetsmarknaden – och många söker sig till nya jobb och tjänster.

Studien visade att hälften av de tillfrågade anställda är öppna för ett jobb hos en annan arbetsgivare. 29 procent ser detta som en långsiktig lösning, medan 20 procent skulle vilja prova på ett nytt jobb tillfälligt, till exempel genom att byta anställda mellan företag. Företag som vill behålla sina anställda rekommenderas bäst att anstränga sig lönepolitiskt och arbetsmiljömässigt. Dessa faktorer är trots allt de viktigaste när man letar efter en ny arbetsgivare.

Detta betyder dock inte att de alla aktivt letar efter en annan arbetsgivare. Mer än var fjärde tittar på lediga jobb. Nästan 16 procent är passiva och tittar sporadiskt på nya jobb på arbetsmarknaden utan att egentligen gå längre, medan mer än var tionde aktivt söker nytt jobb. Det är främst unga som söker jobb på arbetsmarknaden målinriktat: 24 procent av 18 till 24-åringarna och 16 procent av 25 till 34-åringarna söker just nu nya roller. Från 35 års ålder och uppåt minskar denna andel gradvis till i genomsnitt 10 procent och lägre.

Företag bör nu vara mer uppmärksamma på sina anställda. SD Worx undersökte de främsta anledningarna till att anställda skulle överväga att byta. En av fem anser att lön och förmåner är den viktigaste faktorn för att byta arbetsgivare.

Arbetsmiljö ligger på andra plats där 16 procent anger detta som den främsta anledningen till att byta jobb. Arbetsinnehållet kommer på tredje plats (13 procent), medan anställningstrygghet (7 procent), flexibla arbetsmöjligheter (6 procent) och tillväxtmöjligheter (6 procent) är andra skäl som oftast framförs av anställda som ett avgörande argument för att byta arbetsgivare.

– Det stämmer väl in på den nordiska marknaden där tidigare undersökningar genomförda av SD Worx visar att nordiska företag upplever i stort sett samma HR-utmaningar som man gör i övriga EU-länder. En skillnad är att behålla och attrahera medarbetare ses som en något större utmaning i Norden, berättar Sofi Klinkert, HR director på SD Worx.

– Företag kämpar för att hitta rätt profiler och ekonomin är i full fart, så det finns ett stort antal lediga jobb. Medarbetarna är medvetna om de möjligheter som finns, därför uppmanas arbetsgivare att investera extra tid och energi i employer branding. Att ha ordning på grunderna, ha en smidig lönehantering och motiverande lönepolitik, skapa en trevlig arbetsmiljö och erbjuda rätt matchning mellan person och arbetsuppgifter är de aspekter som helt klart betyder mest, säger Cathy Geerts, CHRO på SD Worx.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.