Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Lättare att få företagslån under pandemins andra våg

Affärerna Nya siffror visar att i början av coronapandemin sjönk andelen beviljade och utbetalda företagslån kraftigt, för vissa branscher med så mycket som 81 procent. Nivåerna stabiliserades dock snabbt och andelen utbetalda lån har sedan fortsatt att öka. För företag var det lättare att ta lån under andra vågen än innan pandemins utbrott.

Lättare att få företagslån under pandemins andra våg
Som svårast att få ett lån blev det för företag inom branscherna hotell- och restaurang. Foto: Adobe Stock

När coronapandemin slog till på allvar i mars 2020 skapades stor osäkerhet på marknaden. Detta avspeglades i andelen beviljade och utbetalda företagslån. Siffror från lånjämförelsetjänsten Lendo visar att andelen utbetalda lån som förmedlades via tjänsten sjönk med 50 procent under perioden mars-maj 2020. Som svårast att få ett lån blev det för företag inom branscherna hotell- och restaurang (81 procent nedgång i andelen utbetalda lån), bygg (57 procent) och transport och magasinering (55 procent).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Efter den initiala chocken skedde dock en snabb stabilisering. Under perioden juni-oktober hade andelen utbetalda lån ökat med hela 121 procent, upp till en nivå som låg 11 procent högre jämfört med innan pandemins utbrott (december 2019-februari 2020). Sedan dess har andelen utbetalda lån ökat ytterligare. Under perioden november 2020-januari 2021, som i stort sammanföll med pandemins andra våg, låg andelen 13 procent högre jämfört med innan pandemins utbrott.

– Det kan tyckas förvånande att det faktiskt var lättare för företag att ta lån under andra vågen än innan pandemin. Men efter att den första oron under våren 2020 lagt sig visade flera digitala långivare upp en ”riskaptit” som gav företagen en ärlig chans. Detta samtidigt som andra aktörer än i dag agerar betydligt mer defensivt. Det här illustrerar hur viktigt det är för företag att jämföra olika lånealternativ, förklarar Amir Omed, affärsområdeschef företagslån på Lendo.

Också för de tidigare mest drabbade branscherna såg det betydligt ljusare ut under vintern 2020/2021. För hotell- och restaurangbranschen var andelen utbetalda lån då densamma som innan pandemin, medan den ökat både för bygg (upp 18 procent) och för transport och magasinering (16 procent).

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.