Krångel för företagare kvar på hög nivå

Företagande Det är fler företagare och företagsledare som tycker att det har blivit krångligare att följa statliga regler än det är som anser att det blivit enklare, enligt en nu undersökning.

Krångel för företagare kvar på hög nivå

En undersökning som har genomförts av SKOP på uppdrag av Näringslivets Regelnämnd NNR visar att 15 procent av företagare och företagsledare tycker att det har blivit svårare att följa statliga regler, medan 4 procent tycker att det har blivit enklare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ner från rekordnivå förra året

Men vid en jämförelse med tidigare undersökningar är det i år en lägre andel företagare som anser att det har blivit krångligare att följa reglerna. Det hänger ihop med att det förra året var rekordmånga företag som tyckte att det hade blivit krångligare under det senaste året, menar NNR. Att 80 procent i år anser läget vara oförändrat skulle därför indikera därför att problemen ligger kvar på den etablerade höga nivån.

– De mål som de senaste regeringarna haft för att minska regelkrånglet har inte uppfyllts, säger Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd NNR i en kommentar.

Skatter och moms hindrar tillväxt

Ungefär samtidigt som NNRs SKOP-undersökning blev klar, publicerades Tillväxtverkets årliga rapport om regler som påverkar företagens kostnader och konkurrenskraft. Företagens regelkostnader har ökat sex år i rad.

– Det är bekymmersamt att regelbördan och kostnaderna ökat flera år i rad. Inte minst eftersom företagen anser att konkurrensen från omvärlden ökat, vilket vår egen undersökning visar. Detta kommer att förstärkas efter Coronakrisen, fortsätter Andrea Femrell

NNRs SKOP-undersökning visar att vart fjärde företag (27 procent) anser att skatte- och momsreglerna är det största hindret för att kunna växa, vilket är 5 procentenheter mer än för ett år sedan.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.