Svårare för företagare i glesbygd under coronatider
Företagande
Det är stora skillnader på förutsättningarna för att driva företag i Sveriges kommuner. Sämst till ligger glesbygdskommunerna. Det visar en kartläggning från Småföretagarnas riksförbund.
7 maj 2020
Catharina Byström
Erik Sjölander, en av författarna till rapporten.
Alla kommuner är inte lika väl rustade att skapa förutsättningar för små och mellanstora företag som är särskilt utsatta under coronakrisen. Småföretagarnas riksförbunds index visar sambandet där hög andel företagsamma leder till lägre arbetslöshet. Nivån av arbetslöshet bland utrikesfödda samt bland unga är mer än dubbelt så hög i de tio kommuner som har lägst betyg jämfört med de tio kommuner som har högst betyg. Kommuner med låg ranking är till stora delar glesbefolkade.
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
– Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen skulle vara dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att den har svårare förutsättningar än många andra, säger Erik Sjölander, en av författarna till rapporten och näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund i en kommentar.
Danderyd bäst
Rapporten har analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna.
Av samtliga kommuner i landet har Danderyd bäst förutsättningar. I Danderyd är det framför allt antalet företagsamma per capita, lokal marknad och välfärdsåtagande som drar upp kommunens betyg, medan trygghetsinsatser, överlevnadsgrad, och kommunal näringspolitik är relativa svagheter.
Stora skillnader mellan kommuntyper
Det finns tydliga geografiska mönster bland kommunerna med bäst och sämst förutsättningar för småföretagare. Bäst förutsättningar hittar vi i storstädernas kranskommuner. Faktum är att topp fyra kommuner i landet alla är pendlingskommuner till Stockholm: Danderyd, Solna, Täby och Nacka. Och alla kommuner i topp-50 ligger söder om Stockholm.
De mindre tätbefolkade delarna av landet har svårare villkor för små företag. Landsbygdskommuner med stark turism klarar sig relativt väl, men annars har landsbygden betydligt sämre villkor än resten av landet.
Fakta
De tio högst rankade kommunerna:
Danderyd
Solna
Täby
Nacka
Vellinge
Stockholm
Sollentuna
Lidingö
Kävlinge
Österåker
Fakta
De lägst rankade kommunerna är:
Dorotea
Kramfors
Pajal
Åmål
Fagersta
Älvkarleby
Degerfors
Surahammar
Gullspång
Lessebo
Fakta
De nio parametrarna är:
Lokal Marknad
Företagsamma per capita
Överlevnadsgrad
Trygghetsinsatser
Kommunal Näringspolitik
Skolsystem
Demografi
Välfärdsåtagande
Kapitalförsörjning
Sammanställningen baseras på tillgänglig offentlig statistik samt förbundets framtagna rapport om antalet företagsamma
Författarna till rapporten är Nima Sanandaji (tekn. dr. och utredare) och Erik Sjölander .