”Kan jag hjälpa dig med något?” – Så stärker du ditt nätverk i sommar

Bloggen Ett starkt nätverk är en av vd:ns bästa tillgångar. Men hur gör man? Det är en fråga som vår bloggare Edit Künstlicher ofta får. Här är hennes bästa tips!

”Kan jag hjälpa dig med något?” – Så stärker du ditt nätverk i sommar
Trevlig nätverkssommar, önskar Edit Künstlicher! Foto: Karina Ljungdahl

Ditt nätverk är en av dina bästa tillgångar, och sommaren kan vara det bästa tillfället att stärka det.

Oavsett om du söker din nästa affär eller ditt nästa vd-jobb, kan ditt nätverk vara det som avgör om du får komma in genom dörren. Att bli rekommenderad eller presenterad för nya möjligheter är en av fördelarna med att bygga ett starkt nätverk. Det ger också stor tillfredställelse att kunna matcha olika nätverk med varandra.

Om någon skulle fråga mig vad jag tycker är roligast i jobbet, är det just förmågan att presentera två personer för varandra, och att den relationen sedan skapar värden för alla parter. Som PR-konsult är det en förmåga som är guld värd. Under mina tio år som vd för en konsultverksamhet har över 95 procent av bolagets affärer genererats genom rekommendationer. Mitt nätverk är mitt levebröd, kort och gott.

Så gör du!

Därför är det inte förvånande att en av de vanligaste frågorna jag får är: Hur man bygger ett starkt nätverk? Det tänkte jag berätta nu och jag vill lyfta fördelarna med att nätverka även under semestern.

Kanske har du redan påbörjat din semester eller gör dina sista arbetsveckor innan du får din välförtjänta ledighet. Jag tänkte ge några tips om hur du kan stärka ditt nätverk i sommar.

Vårda och underhåll ditt befintliga nätverk

I vardagen har man sällan tid för en fika, en golfrunda eller ett avslappnat telefonsamtal med folk i nätverket som man kanske vill ta upp kontakten med igen. Plötsligt har det hunnit gå flera år och kontakten har svalnat. Då kan det vara värdefullt att bara ringa och fråga hur den personen mår – bara för att du har tid. Du behöver inte alltid ha ett ärende. Eller slå en signal och önska glad sommar! Det är en investering i ditt nätverk, men även i ditt eget välbefinnande. Ofta blir det energifulla samtal som lyfter en regnig sommardag.

Ställ frågan!

En fråga som sällan ställs när man nätverkar är: ”Kan jag hjälpa dig med något?”. När jag själv ställer den frågan blir många förvånade, men glada. Hjälpen kan röra sig om små saker som att ge ett råd eller öppna dörren till en kontakt. Genom att ställa frågan skapar man en starkare relation och får möjlighet att göra nytta i någon annans liv.

Simma i nya vatten

Under semestern byter vi ofta miljö, bryter rutiner och utvidgar vår värld. Avslappningen under semestern sänker tröskeln för att skapa nya bekantskaper. Vi träffar vänners vänner och familjens grannar. På resor, när vi kör barnen till fotbollslägret eller flyttar ut till landstället, möter vi nya ansikten som inte ingår i vardagen. Det ger en stor möjlighet att bygga ut det befintliga nätverket. Under alla mina semestrar har jag själv mött nya vänner som blivit viktiga personer i mitt nätverk. Genom att dessa möten är otvungna, förbättras förutsättningarna för långsiktiga affärsrelationer. Detta har gett mig så mycket mer än alla mingelträffar jag gått på genom åren.

Tillfällen på sommaren som kryllar av nätverksmöjligheter:

  • Barnens aktiviteter där andra föräldrar hänger.
  • Vänners vänner.
  • Partnerns familjs vänner.
  • Poolområdet på semesterdestinationen.
  • Friluftsaktiviteter som vandring eller golf.
  • Tåget, båten eller flyget.

Glöm inte att…

  • Byta kontaktuppgifter med de nya bekantskaperna, så att du inte tappar bort dem.
  • Ta upp kontakten efter semestern och underhåll relationen. Sociala kanaler som LinkedIn, What’s up eller Facebook är bra verktyg för internationella bekantskaper.
  • Returnera en tjänst och uppmärksamma någon som öppnar sitt nätverk för dig. Generositet vinner i längden i allt nätverkande!

Trevlig nätverkssommar!

Edit Künstlicher har jobbat med att bygga, förädla och skydda personliga varumärken sedan 2013 inom ramen för byrån editK. Kunderna innefattar allt från offentliga profiler och författare till styrelse och ledningsgrupp i näringslivet. Sedan 2020 är Edit även programledare för podcasten ”I huvudet på en entreprenör” där hon samtalar med gäster om bolagsbyggande och entreprenörslivet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.