-->

IT-chefer oroliga för fildelning

Digitalisering & IT Distansarbete och kraven på flexibilitet har ökat användningen av fildelnings- och lagringsplattformar som SharePoint och OneDrive. Det ställer höga krav på både säkerhet och efterlevnad, eftersom företagens sårbara data bara är ett klick från att hamna i fel händer.

IT-chefer oroliga för fildelning
Det finns en koppling mellan cyberattacker och felaktig lagring av kritisk data. Foto: Adobe Stock

Samtidigt visar en global undersökning genomförd av Barracuda Networks att fler än sju av tio IT-chefer är oroliga för om deras arbetsplats uppfyller kraven på dataskydd när de använder de populära tjänsterna för fildelning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

dataindatasäcyber

Det är alltså inte bara IT-säkerheten i sig som orsakar oro. Hela 73 procent av de tillfrågade företagen är oroliga för om kraven på efterlevnad av dataskyddet uppfylls. Särskilt i de multinationella företagen är det ett omfattande arbete att möta de olika ländernas krav på dataskydd. Om de inte gör det kan det kosta flera miljoner i böter.

– Plattformar som SharePoint och OneDrive har gjort samarbete enklare, men ju mer vi delar desto mer sannolikt är det att företaget i något läge tappar kontrollen och överblicken över var känslig data lagras, vem som har tillgång till den och hur den skyddas. SharePoint och OneDrive kan också vara värdar för skadlig kod som kan aktiveras med en tangenttryckning. Det innebär ett tydligt hot som måste bemötas, kommenterar Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

Han vet att det finns en koppling mellan cyberattacker och felaktig lagring av kritisk data.

– När företag använder fildelningstjänster för lagring av känsliga uppgifter som personuppgifter och kreditkortsinformation måste de vara särskilt uppmärksamma när det gäller säkerhet och lagstiftning, avslutar Peter Gustavsson.

I den globala studien tillfrågades mer än 1 800 IT-chefer i företag med mer än 50 anställda.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.