Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hur blir man en entreprenör?

Affärerna Finns det gemensamma personliga egenskaper hos entreprenörer? I så fall, vilka är de, och vilken roll har de spelat, när det gäller att starta och driva företag?

Hur blir man en entreprenör?
Undersökningsmetod har varit att intervjua och personlighetstesta sex framgångsrika entreprenörer.

Den nya boken Hur man blir entreprenör, som skrivits av Britt Orstadius, handlar om personligheten hos sex entreprenörer, som var och en startat och drivit upp ett eller flera framgångsrika, egna företag.

Undersökningsmetod har varit att intervjua och personlighetstesta sex framgångsrika entreprenörer, tre män och tre kvinnor: Lena Apler, Robert af Jochnik, Monica Lindstedt, Daniel Mülhbach , Olof Stenhammar och Christina Wahlström.

Urvalet har gjorts så, att det ska bli en spridning när det gäller ålder, kön och bransch. Flera av de sex har av ödet satts i en krävande livssituation, som de hanterat genom att mobilisera enorma mängder energi, som de satsat i sitt företag. I den meningen kan man se alla sex som vinnare. De har alla besegrat ödet och vägrat låta svårigheter göra dem till förlorare.

Författarens huvudsakliga slutsatser av den här psykologiska studien blir att: svårigheter kan leda till en stark drivkraft att prestera, förutsatt att en tillräckligt välfungerande personlighet och en mogen samvetsfunktion finns på plats. En generell slutsats blir att vi människor klarar mycket mer än vi tror och därför har en tendens att underskatta värdet av kriser och svårigheter.

Motgångar kan leda till att man lär sig hitta kreativa lösningar på problem, att man tvingas vara uthållig, att man förstår att det inte är så farligt att ta risker, att man lär sig tycka om förändring och söker problemlösning och, att en kaotisk situation inte avskräcker. Alla dessa egenskaper är vad som krävs för att starta och driva framgångsrikt företagande.

Hur man blir entreprenör ges ut av Ekerlids Förlag.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.