Hon är världens främsta entreprenör

Inspiration Dr. Kiran Mazumdar-Shaw från Indien har utsetts till EY World Entrepreneur Of The Year 2020. Hon har grundat bioteknikföretaget Biocon. Det är ett av Asiens största företag inom bioteknik och hon är idag en förebild för kvinnliga entreprenörer i Indien och runt om i världen. Pär Svärdson, vd och grundare av nätapoteket Apotea representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

Hon är världens främsta entreprenör
Kiran Mazumdar-Shaw

Nationella vinnare från 41 länder tävlade i år om titeln. När Dr. Kiran Mazumdar-Shaw utsågs till världens främsta entreprenör var det andra gången i utmärkelsens historia som en kvinna får titeln och tredje gången för en entreprenör från Indien.

Kiran grundade bioteknikföretaget Biocon 1978 med bara två anställda och 500 US dollar. Sedan starten har Biocon vuxit till mer än 11 000 medarbetare och blivit ett av de starkaste innovationsdrivna bioteknikföretagen i Asien med en omsättning på 800 miljoner US dollar. Biocon har påverkat den globala hälso- och sjukvården. Företagets målsättning är att människor runt om i världen ska ha råd med mediciner, exempelvis har miljontals människor som lever med diabetes nu tillgång till prisvärt insulin.

– I grunden handlar entreprenörskap om att lösa problem. De största möjligheterna uppstår ofta under de tuffaste tiderna och det har varit min erfarenhet under min entreprenörsresa. Min affärsidé är global hälsovård med allmän tillgång till livräddande mediciner och jag ser mitt ansvar som entreprenör större än att bara leverera värde till aktieägarna. Välstånd kan vara en katalysator för förändring och alla företagare har ett ansvar gentemot omvärlden och samhället. Kvinnor spelar också en oerhört viktig roll i den ekonomiska utvecklingen och under en lång tid har deras bidrag ignorerats. Det är viktigt att vi använder plattformen EY World Entrepreneur Of The Year för att uppmuntra fler kvinnor att bli entreprenörer. Jag är verkligen hedrad att få detta prestigefyllda pris, kommenterar Dr. Kiran Mazumdar-Shaw.

En internationell oberoende jury utsåg vinnaren efter en gedigen juryprocess.

– Kiran är en inspirerande entreprenör som visar att beslutsamhet, uthållighet och en vilja att förnya sig kan skapa långsiktigt värde. Juryn var imponerad av hennes förmåga att bygga och upprätthålla tillväxt under de senaste 30 åren och av hennes integritet samt passion för filantropi som har gett enorm global påverkan. Hon har byggt Indiens största biofarmaceutiska företag på en grund av godhjärtad kapitalism och lagt patientbehov framför vinst, säger juryordförande Manny Stul, Moose Toys.

EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea, vann den nationella finalen. Pär var Sveriges finalist i världsfinalen och mötte den internationella juryn under en videointervju. Pär delade på andraplatsen tillsammans med övriga finalister och är därmed en av de främsta entreprenörerna i världen.

– Det har varit minst lika spännande att följa Pär Svärdson i år när det blev ett digitalt event. Pär gjorde en mycket bra insats under juryintervjun som i år gjordes via videosamtal. Jag är väldigt imponerad av Pär som entreprenör och han visar vilket bra entreprenörsklimat vi har i Sverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.