Karin Elgquist Magnergård har varit anställd, jobbat som konsult, suttit i ledningsgruppen och startat egna företag. Men det som passar henne allra bäst, är att vara egen företagare.
Så behåller du entreprenörsdrivet
Affärerna Att driva ett entreprenörsföretag inom ett större företag, fungerar det? Ja, det ger många fördelar både för ledning och medarbetare. Det menar Karin Elgquist Magnergård, vd på B3 Financial Consulting, som är en del av det snabbväxande konsultbolaget B3IT. Här är tipsen på hur man lyckas behålla småföretagskänslan och entreprenörskapet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
När hon anställdes på B3IT och fick i uppdrag att starta upp koncernens finanskonsultbolag. B3 Financial Consulting har sedan dess hjälpt flera större kunder inom finans och försäkring att genomföra förändringar i sina verksamheter.
Efter tre år har B3 Financial Consulting 22 anställda och intresset för bolagets konsulter är starkt. Omsättningstillväxten har legat på 240 procent och periodvis har man anställt två nya konsulter per månad.
Karin Elgquist Magnergård poängterar hur viktigt det är att hennes konsulter får stor frihet under ansvar. På samma sätt känner hon den friheten från sin styrelse och koncernledningen på B3IT.
– Det är fantastiskt att ha kollegor med motsvarade roll som man själv. Av dem kan man få bra tips och råd. Det är lärorikt att lyssna på personer som kompletterar mig där jag har brister. Men även om vi hjälper varandra så driver vi ändå självständiga bolag, med våra egna mål och visioner, säger hon.
Fördelen med att vara entreprenör inom ett större företag
1. Finansiell trygghet och kvalitetsstämpel
När man är en del av en större koncern får man finansiella muskler och man kan erbjuda både sina kunder och anställda ett bättre utbud med ett starkt varumärke och en gemensam företagskultur.
2. Självständighet inom bolaget
Du kan driva ditt bolag precis som tidigare och har frihet under ansvar. Det är sunt med krav och uppföljning, det tvingar fram både tävlingsinstinkten samt viljan att genomföra planer.
3. Gemensam administration
Du har möjlighet att utveckla, leda och driva ditt egna bolag som du vill, men viss personaladministration och all ekonomihantering är gemensam. Det gör att du kan lägga mer tid på ledning och försäljning.
Tips för ett entreprenöriellt ledarskap eller den som vill starta eget:
1. Är du beredd att investera något själv
Om du vill utvecklas i att bli mer entreprenöriell måste du vara beredd att ta risker. Det gäller att ha så god kontroll som möjligt över hur stor risken är. Och risken blir självfallet mindre när du ingår i ett större sammanhang, får professionell stöttning i ditt ledarskap och hjälp med administrationen.
2. Tro på idén
Om du inte tror på idén och inte är beredd att satsa tid eller pengar – varför skulle någon annan tro eller investera i idén? När jag startade eget frågade pålästa vänner om jag hade gjort en SWOT-analys. Det är givetvis viktigt att ha koll på sin marknad men det viktigaste är att du själv tror på idén. Ett exempel på det är att även om Levis länge varit ett ledande jeansmärke så fanns det uppenbarligen plats för fler jeansmärken. Även på mogna marknader finns det plats för uppstickare och utmanare.
3. Bestäm tidigt hur uthållig du ska vara
Se till att du anställer erfarna och bra personer med en stark egen motor. Du kommer inte ha tid eller energi att fokusera på fler saker de första åren. Undvik personer som tar energi från dig.
4. Rekrytera rätt folk
En bra idé kräver rätt timing. Bestäm innan du startar vad dina mål ska vara. Åren går fort och har det inte lyft efter några år kommer det sannolikt inte göra det framöver heller. En idé blir lätt en passion men ett sunt företag gör inom rimlig tid någon form av vinst.