Egenskaperna som krävs i det nya arbetslivet

Rekrytering Kompetensbrist är en utmaning för arbetsgivare i alla branscher. Johan Masironi, vd för Assessio, delar sina bästa råd för att identifiera och attrahera morgondagens talanger.

Egenskaperna som krävs i det nya arbetslivet
Foto: Adobe Stock/Pressbild

I takt med att arbetslivet förändras ställs nya krav på vilka egenskaper och kompetenser som krävs för att bolaget ska lyckas. En genomtänkt och effektiv rekryteringsprocess är avgörande för att säkerställa att nya medarbetare inte bara motsvarar, utan också lever upp till, förväntningarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Mycket har förändrats på kort tid, och arbetsgivare måste nu vara mer lyhörda och proaktiva än någonsin. Det är viktigt att förstå vilka kandidater som rekryteras redan i ett tidigt skede av processen. Den nya tekniken är både en utmaning och en tillgång. Det hör snarare till vardagen att kandidater har tagit fram både cv och personligt brev med hjälp av AI och här gäller det att förstår vad som faktiskt är en riktig personlighet och relevant match mot ett jobb – något som blir allt svårare.

Samtidigt har tekniken också öppnat upp för fördelar. Det finns nu verktyg som underlättar för arbetsgivare att avgöra om en kandidat motsvarar förväntningarna. Johan Masironi, vd på Assessio, som specialiserar sig på digitala lösningar för rekrytering och utveckling, delar här med sig av sina bästa tips för hur du kan hitta rätt kandidat från början och undvika fallgropar som kan hämma framgång.

Johan Masironi, vd Assessio.

Transparent urval

En tydlig trend inom rekrytering är vikten av transparens och hållbarhet. Allt fler vill ha schyssta rekryteringsprocesser och det gamla sättet, att rekrytera genom nätverk eller magkänsla, fungerar inte längre. Dessutom börjar det komma mer och mer regler mot det.

– Man måste dokumentera bättre och ha en mer rättvis och inkluderande process, säger Johan Masironi.

Förändringsmindset

På en snabbt föränderlig arbetsmarknad är det viktigare än någonsin att hitta öppensinnade personer där utveckling och innovation faller sig naturligt. Många känner att man behöver byta ut arbetsstyrkan och det naturliga valet är att ta in yngre kompetens. Men här ska man vara försiktig menar Johan Masironi.

– Det finns inte nödvändigtvis en korrelation mellan ålder och öppenhet för förändring. Det handlar mer om personlighet och motivation än om ålder.

– Det kan vara en fälla att tro att yngre alltid hanterar förändring bättre. Att bara rekrytera unga för att skapa en dynamisk organisation kan bli slöseri. Det är viktigare att fokusera på personlighet och värderingar, säger Johan Masironi.

Egenskaperna som krävs

I det nya arbetslivet finns det tre egenskaper som dominerar när det kommer till att hitta kandidater om bygger en framgångsrik organisation.

  1. Lärande
    Idag ses inlärningsförmåga och vilja att anpassa sig som en av de mest centrala egenskaperna för en lyckad organisation. Problemlösning och generell begåvning är viktiga, men det handlar också om mindset – att vara nyfiken och anpassningsbar.
  2. Självinsikt
    Att anställa personer som är förankrade i sig själva och tillgängliga för feedback är avgörande för bolagets utveckling och framgång. Förstår man inte sina misstag eller inte kan erkänna sina utvecklingsområden blir det svårt att förändras.
  3. Samarbetsförmåga
    Samarbetsförmåga är avgörande eftersom den främjar både effektivitet och innovation samt bidrar till positiv arbetsmiljö, vilket i sin tur stärker både individens och organisationens framgång.

Fakta

Så hittar du rätt talang

Samla in data tidigt
En helt avgörande del för en lyckad rekrytering är att samla in data tidigt, framhåller Johan Masirini. Här är det viktigt att man tittar på att både personlighet och kompetens matchar den aktuella rollen.

– Det är bäst att samla in data så tidigt som möjligt, så att man inte låter personliga fördomar påverka bedömningen. Om man redan har bestämt sig för att gilla eller ogilla någon, blir det svårt att bedöma objektivt, vilket kan leda till att man missar många bra talanger, säger Johan Masironi.

Det handlar om att hjälpa kandidater att hitta rätt plats. När personer matchar väl med både arbetsuppgifter och företagskultur blir resultatet ofta högre prestation, ökat engagemang och en längre anställningstid.

Objektiv data
För att hitta rätt kandidater är det avgörande att använda objektiv data istället för att förlita sig på subjektiva bedömningar.

– Att inte använda objektiv data leder ofta till sämre resultat. Människor är dåliga på att bedöma andras potential enbart utifrån samtal eller erfarenheter, och tenderar att fokusera på fel saker. I stället bör man se till hur väl kandidatens kompetenser matchar de krav som jobbet ställer, säger Johan Masironi.

Fokusera på lärande och utvecklingsförmåga
Ett viktigt fokusområde är att främja lärande och så kallad ”learning agility” – en kombination av förmåga, personlighetsdrag och vilja. När en person är motiverad att förändras och att lära nytt har de ofta också kapaciteten att göra det. Att prioritera detta, både vid rekrytering och hos befintlig personal, stärker hela organisationen.

Undvik toxiska beteenden
En viktig aspekt att ta med vid rekrytering är risken som toxiska beteenden medför i en organisation.

– Det är som en förkylning. Den sprider sig i organisationen och de första som lämnar under sådana förhållanden är högpresterare, vilket gör det avgörande att undvika att rekrytera personer med hög risk för att bidra till en sådan kultur, säger Johan Masironi.

För medarbetare som uppvisar negativa tendenser är det avgörande att erbjuda stöd för att öka självinsikten och främja utveckling. Särskilt i ledande positioner kan toxiska beteenden få stor negativ påverkan, vilket gör det viktigt att både förutse och aktivt hantera dessa situationer för att skydda organisationens kultur.

– Att hjälpa dem att inse detta och arbeta med sina beteenden är oerhört viktigt för att behålla sina högpresterande medarbetare, säger Johan Masironi.

Glöm inte bort befintlig talang
En annan viktig del, även om det ligger utanför rekrytering, är att stödja befintliga medarbetare genom regelbunden feedback, karriärutveckling och planering av nästa steg. Företag som investerar i sina nuvarande medarbetares utveckling lyckas ofta behålla talanger längre, vilket är särskilt värdefullt i dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad.

– Företag som satsar på detta kan behålla sina talanger längre. I dagens läge, där det är svårt att hitta rätt personer, är kampen om talangerna intensiv. Många fokuserar på att rekrytera nya stjärnor, men det är lika viktigt att behålla dem man redan har, säger Johan Masironi.

Tips: Johan Masironi talar på konferensen ”Vårt nya arbetsliv” den 6 november. Läs mer här!

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.