En undersökning bland 625 amerikanska rekryteringschefer visar att vissa beteenden och misstag kan skapa stor osäkerhet kring en kandidats lämplighet. Enligt rekryteringscheferna sträcker sig varningssignalerna från uppenbara misstag som att ljuga till mer subtila misstag som arbetssökande kanske inte ens är medvetna om, skriver Harvard Business Review.
4 varningssignaler vid anställningsintervjun
Rekrytering
Att hitta rätt kandidat är en utmaning och ett bra CV säger inte alltid allt. Här listas vad ska du se upp med när du möter en kandidat och varför.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Vid en rekryteringsprocess är det avgörande att kunna identifiera varningsflaggor tidigt, så att rätt kandidat kan väljas. Nedan listas de vanligaste varningsflaggorna att uppmärksamma – och strategier för hur du hanterar dem.
1. Oärlighet
63 procent av rekryterare ser detta som den största varningsflaggan. Kandidater kan överdriva ansvar, ange felaktiga arbetstitlar eller visa inkonsekventa versioner av sig själva. Till exempel kan ett polerat CV snabbt falla när kandidaten ombeds förklara specifika prestationer som de inte kan backa upp.
Strategi: Ställ detaljerade frågor om kandidaters prestationer och be dem konkretisera med exempel. Se till att personens CV och LinkedIn-profil stämmer överens och överväg att fråga om specifika resultat eller projekt som de nämner. Om möjligt, se över personens offentliga sociala medier för att säkerställa att informationen är samstämmig.
2. Oförskämt beteende eller språk
Över hälften av rekryterarna anger oförskämt beteende som en avgörande varningsflagga. Det kan visa sig genom att kandidaten inte hälsar artigt, använder olämpligt språk, eller på annat sätt agerar respektlöst. Bristande engagemang, som att inte ge ögonkontakt eller att verka frånvarande, kan också indikera bristande professionalism och intresse.
Strategi: Lägg märke till kandidatens kroppsspråk och lyssna efter hur de bemöter frågor, även svårare sådana. Om kandidaten agerar stressat eller ovänligt, betona vikten av lugn och positiv energi, och ställ frågor som kan uppmuntra till en professionell dialog. Om kandidaten tenderar att avbryta eller visa aggressivt beteende, överväg hur detta kan påverka samarbetet på arbetsplatsen.
3. Kritik mot tidigare arbetsgivare
En av tre rekryterare upplever att kandidater som uttrycker negativitet om tidigare arbetsgivare är en varningsflagga. Att klaga på tidigare kollegor eller arbetsplatser kan tyda på svårigheter med att hantera utmaningar professionellt och att ha en positiv inställning till framtida samarbeten.
Strategi: Fråga kandidaten om tidigare utmaningar och se hur de väljer att beskriva situationerna. Kandidater som kan reflektera över sina erfarenheter utan att lägga skuld på andra, och som fokuserar på hur de själva tog ansvar eller lärde sig något, är ofta bättre rustade för att hantera problem konstruktivt. Be gärna om specifika exempel på hur de hanterat svåra situationer och om vad de lärde sig från dessa.
4. Brist på förberedelse
20 procent ser bristande förberedelse som ett tecken på låg motivation. Att inte känna till företaget är tecken på bristande engagemang.
Strategi: Inled intervjun med att fråga om kandidatens uppfattning om företagets värderingar och rollens betydelse. Om kandidaten inte verkar ha förberett sig, kan du observera hur de bemöter följdfrågor – det kan indikera deras förmåga att snabbt anpassa sig och lösa problem. Uppmuntra dem att ge konkreta exempel och diskutera specifika mål från sina tidigare roller som är relevanta för den aktuella tjänsten.