De 8 viktigaste teknologierna

IT I PwC:s färska rapport European Private Business Survey 2019 listas de 8 teknologierna som kommer betyda mest för företag inom alla sektorer över de kommande 3-5 åren.

De 8 viktigaste teknologierna

De åtta teknologierna som PwC lyfter fram i rapporten ska betraktas som byggblock som alla verksamheter bör känna till, ta i beaktande och bedöma relevansen av för sin egen verksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Läs mer: 3 tips för digital transformation

1. 3D-skrivare. Att skriva ut i 3D innebär att man skapar ett tredimensionellt objekt genom att successivt trycka flera lager av materialet på varandra tills en form har skapats. Teknologin används för att skapa reservdelar, arkitektoniska modeller samt vid komplex tillverkning och snabba prototyper.

2. Artificiell intelligens. AI är ett samlingsnamn för “smart” teknologi som är medveten om och kan lära sig från sin omvärld att assistera eller förstärka mänskliga beslut. Maskininlärning, rekommendationsmotorer, chatbots och bildigenkänning är ett urval områden där AI används.

3. Augmented reality. AR är data eller information som adderas på den fysiska världen. Den används för att kontextualisera digital information genom att förstärka användarens fysiska värld. Det används för till exempel visualiseringar, kundupplevelser och som instruktionshjälpmedel.

4. Blockchain. Blockchain är en teknologi som möjliggör transaktioner utan behovet av en central auktoritet. Det används för finansiella processer, id-verifikation och digitala valutor.

5. Drönare. Drönare är enheter som flyger eller flyttar sig utan en närvarande pilot och kan användas för att samla in data eller utföra uppgifter på distans. Drönare används till exempel vid leveranser, underhåll i infrastruktur, säkerhetsbevakning och videoinspelning.

6. Internet of Things. IoT är produkter med inbyggd elektronik och internetuppkoppling vilket gör att de kan utbyta data över nätet. Exempel på IoT är vardagliga föremål som hushållsapparater men även maskiner, fordon och byggnader.

7. Robotisering. Robotisering är kombinationen av ingenjörskap och datavetenskap som skapar, designar och handhar mekaniska redskap, till exempel robotar. Tekniken används i fabriker, medicinska procedurer, transporter och förädling av produkter.

8. Virtual reality. VR är en simulering av en 3D-bild eller en hel miljö där användaren kan interagera på ett realistiskt sätt. Det används för marknadsföring, träning, virtuella visningar, prototyper och design.

Läs mer: 4 tips om digital transformation

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.