Dåligt för affärerna om vd alltid vet bäst

Ledarskap Tycker du att du har fantastiska idéer? Att du har rätt och andra har fel? Det är visserligen jättebra att vara säker på sin sak – men som vd är det inte lyckat alls. Så här kan du tänka om och förbättra för dig själv, medarbetarna och inte minst för företaget.

Dåligt för affärerna om vd alltid vet bäst
Shutterstock

Lyssnar du på andras idéer men innerst inne har du inga planer på att ta till dig av det som sägs, för du vet ju att du har rätt?

Det är naturligt att söka stöd för sin egen uppfattning – genom att läsa tidningsartiklar som stärker vår åsikt eller att bygga ett team av människor som tycker som vi själva.

Problemet är att andra bra idéer – som hade kunnat utveckla verksamheten och oss själva – inte kommer fram. Dessutom gillar få en ledare som inte vill ta till sig av medarbetarnas idéer och som alltid vill få sista ordet.

Här är fyra tips för att ta dig ur ”min idé är bäst”-bubblan:

Var nyfiken och öppen
Var uppmärksam på när du går i försvarsställning och ”stänger av”, när du vägrar att ta till dig andras perspektiv.

Vidga vyerna
Bestäm dig för att du ska anstränga dig för att verkligen förstå dem som tycker annorlunda. Bra ledare är alltid ute efter nya idéer för att utveckla verksamheten – försök efterlikna det.  

Utmana dina fördomar
Fördomar förenklar – sådana personer är si och sådana situationer är så. Tyvärr är nackdelen att fördomar också fördummar. De leder ofta till att vi fattar fel beslut eftersom fördomarna, tja, är fördomar. Verkligheten kan vara en helt annan. Blondinen är ett geni på naturvetenskap och machokillen är fantastisk på att ta hand om människor.
Fundera på vad du har för fördomar om kollegorna, medarbetarna, dina överordnade. Hur hindrar fördomarna dig från att lära känna dem på riktigt?
När du märker att du snabbt vill fatta ett beslut, hejda dig lite. Har du hunnit tänka efter och ha ett öppet sinne?

Få kontakt – på riktigt – och bygg relationer
Ha riktiga samtal med andra i stället för att bara säga ”Hej, hur är det?” och stanna vid ytliga relationer. Ställ frågor. Lyssna på svaren och se vad ni har gemensamt.    

Källa: Forbes.com

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.