Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Behövs ny kostym för växande företag

Affärerna När ett företag växer påverkas alla delar av verksamhetens organisation. Ett växande företag kan behöva en ny kostym – organisationen passar inte längre och måste utvecklas. Men att hitta rätt kostym är inte alltid lätt.

Behövs ny kostym för växande företag
Robert Orbelin har arbetat med att stötta entreprenörer och småföretag i över 25 år

Vid tillväxt måste arbetsrutiner och ansvarsområden ses över, kanske krävs en ny ledningsstruktur och rapport- och kommunikationssystem behöver ändras. För många entreprenörer är organisationsarbetet en utmaning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Att administrera och organisera är sällan något som entreprenörer gillar, men man måste få de här strukturerna på plats för att kunna ta nästa steg i sin tillväxt, säger Robert Orbelin. Han har arbetat med att stötta entreprenörer och småföretag i över 25 år och är en av Business Region Göteborgs affärsutvecklare i tillväxtprogrammet Expedition Framåt.

Robert Orbelin och fyra andra konsulter i tillväxtprogram är experter inom organisation. De hjälper små och medelstora företag med att bland annat skapa tydlighet och framförhållning, strukturera organisationen, roller och befogenheter, skapa ledningsstrukturer och bygga team. Deras uppdrag kan till exempel vara att ge råd kring hur företaget ska hitta och behålla nyckelkompetenser på kort och lång sikt eller hur ledningen skapar en organisationsmodell som är optimerad för företagets leverans. Konsulterna delar även med sig av sin kunskap och erfarenhet av att använda mål och mätetal för att styra organisationen och ta fram system för uppföljning och rapportering.

– Den stora utmaningen är att forma en organisation som klarar tillväxt på ett smidigt sätt. Så att du inte behöver omorganisera hela företaget, skapa nya rutiner och processer när företaget växer. Du vill inte ha låst in dig i en organisation, konstaterar Madeleine Andrén som är affärsutvecklare och i huvudsak arbetar med ledning och ledningsgrupper.

Karin Henriksson som själv byggt upp två företag och har mångårig erfarenhet från olika typer av organisationer lyfter fram tiden som den stora utmaningen.

– Att använda tiden på rätt sätt är en stor utmaning för små och medelstora företag. Det krävs att du fördelar din tid bra mellan det strategiska och det operativa arbetet. Ibland krävs förändringar. Men det får inte stanna på ett papper, de måste implementeras och bli en del av vardagen. Utmaningen är att verkligen skapa en förändring, säger hon.

Robert Orbelin konstaterar att när företag växer och blir större krävs ett helt annat ledarskap.

– Ofta möter jag väldigt duktiga entreprenörer, som helt plötsligt har en hel arbetsstyrka runt sig som ska fungera. Det spelar ingen roll hur duktig entreprenör du själv är om du inte har sitt team med dig, och för det krävs ledarskap, berättar han.

Han lyfter också fram trenden att vi människor i dag inte bara vill ha ett jobb att gå till.

– Vi söker i större utsträckning en arbetsplats som känns meningsfull och vi vill vara med och påverka. Det ställer stora krav på organisationen och ledarna. Den traditionella top-down-organisationen fungerar inte längre. Företag måste ha självstyrande grupper och team, säger Robert Orbelin.

Det pratas en del om agila organisationer, alltså lättrörliga.

– Allting går snabbare och snabbare, kunder får information fortare, personal byter jobb och en marknad kan ändras fort. Det kräver lättrörliga organisationer och modiga ledare som vågar släppa kontrollen, avslutar Madeleine Andrén.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.