5 tips på hur du slutar prokrastinera

Personlig effektivitet Även en vd kan hänfalla åt prokrastinering ibland. Här är receptet på hur du bryter dig ur passiviteten och slutför uppgiften.

5 tips på hur du slutar prokrastinera
Foto: Adobe Stock

Det är något allmänmänskligt över att skjuta upp saker. Alla drar vi ut på tiden då och då när det gäller projekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Det finns hjärnforskning som säger att viljan att skjuta upp det som inte är akut i själva verket är en urgammal överlevnadsinstinkt: det är hjärnan som är inställd på att spara potentiellt livsnödvändig energi och ifrågasätter alla uppgifter som inte är omedelbart nödvändiga.

Men det är förstås inte särskilt bra för verksamheten att ge efter för sådana impulser. Dorie Clark är marknadsstrateg och lärare på handelshögskolan vid Duke University, och formulerar i Harvard Business Review fem konkreta tips på hur du övervinner impulsen att prokrastinera.

Få en kristallklar vision.

Fråga dig själv eller din chef: Vad exakt förväntas du göra? Vad vill man att du ska uppnå och hur lång tid beräknar du att det tar? Att vara specifik kommer att skicka dig rätt framåt i projektet.

Sätt upp tydliga delmål.

Rådfråga kollegor som tidigare arbetat med liknande uppgifter. Ta reda på vad som krävdes för att slutföra projektet och använd den kunskapen för att sätta upp konkreta delmål.

Börja smått.

Hitta en uppgift du kan klara av, även om den verkar oviktig (som att skicka ett mejl eller justera en presentation). Detta enkla steg kan bryta din inaktivitet och göra det enklare att återuppta arbetet senare.

Inför påtvingade kontroller.

Skapa rutiner där du regelbundet måste redovisa för dig själv eller för någon betrodd person. Det håller dig ansvarig och på tårna.

Minska distraktionerna.

Prova olika metoder för att hitta vad som passar just dig. Kanske funkar det att ha mobilen i ett annat rum, eller att begränsa surfandet på vissa webbplatser? Att arbeta på en dator utan internetuppkoppling kan vara en annan lösning.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.