Boktips: Strategier för extrema situationer

Läsvärt Innehållsrika sidor om hur du hanterar extrema situationer, din hemliga skuggsida och så historien om familjen som skapade Ahlgrens bilar. Här är Vd-tidningens senaste boktips.

Boktips: Strategier för extrema situationer

Öva förmågan att klara svår press

Titel: Stark när det gäller. Mental styrka för extrema situationer
Författare: Igor Ardoris, Lars-Eric Uneståhl, Max Pålsson, Cornelius Åxman och Åke Centervärn
Förlag: Ekerlids förlag

Boken ”Stark när det gäller” är ett samarbete mellan pedagogen och mentala tränaren Igor Ardoris och tre experter inom blåljusyrken. Boken utgår från olika utmanande, skrämmande och smärtsamma situationer och Igor Ardoris ger exempel på strategier och träningsprogram som bygger upp förmågan att hantera dessa situationer. Max Pålsson, Cornelius Åxman och Åke Centervärn konkretiserar texten utifrån sina egna erfarenheter av militärens specialförband, insatspolisen och ambulanssjukvården. Psykologen Lars-Eric Uneståhl – som grundade den mentala träningen 1969 – medverkar också och kommenterar bokens innehåll utifrån sin kunskap och erfarenhet.

Vänd ryggen åt resultatet!

Titel: Din skugga är din styrka
Författare: Ann Askenberger
Förlag: AnnLeda AB

Ann Askemberger är ledarkonsult och grundare av honey-ghost-trap-metoden, baserad på Jungs skuggteori. Den bygger på Jungs teorier om att alla har en skuggsida som vi inte vill kännas vid, men som också är en tillgång för ledare på alla nivåer. I boken ” Din skugga är din styrka” utvecklar hon resonemanget runt att lära känna sin skuggsida och lära sig leva med den, och därigenom bli tryggare i sin ledarroll. 

Boken beskriver dragkampen mellan inre motpoler som du kanske inte ens är medveten om, men som påverkar hela din vardag, både på jobbet och privat. Syftet är att hjälpa den som leder andra eller som vill ta större ägarskap för sitt liv. Genom att lära känna sina skuggor kan finna sitt sanna jag och bli en bättre chef.

Ahlgrens – en familj i godisbranschen

Titel: Läkerolfamiljen. En resa med Ahlgrens bilar 
Författare: Björn Ahlgren
Förlag: Ekerlids förlag

” Läkerolfamiljen” är historien om en kemist som flyttar från Gotland till Gävle, utvecklar Läkerol som säljs med fyndig reklam och blir grunden till ett familjeföretag som växer och ägs i tre generationer innan det säljs under konfliktfyllda former av de fyra arvtagarna hundra år efter grundandet. 

Det är en av dessa fyra ”Läkerolbröder” som har skrivit familjehistorien som slutar med försäljning till statliga Procordia 1985. Och en av familjeföretagets succé-produkter, Ahlgrens bilar, bär som bekant fortfarande grundarfamiljens namn, om än numera i Cloettas ägo. 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.