5 hinder för drömmar om eget företag

Entreprenörskap Var tredje svensk drömmer om att starta ett eget företag. Men för många stannar det vid en dröm. Det är framförallt fem hinder som står i vägen, visar en färsk undersökning.

5 hinder för drömmar om eget företag

De senaste åren har nyregistreringen av företag minskat i Sverige. Men nu ser trenden ut att vända. Under januari – september startades omkring 48 000 nya företag, vilket är en ökning med 3,7 procent jämfört med samma period förra året.

Men företagsdrömmarna är betydligt fler än så. Var tredje svensk – 30 procent – drömmer om att starta eget företag, visar en undersökning som genomförts av Sifo på uppdrag av Visma. 5 procent drömmer ofta om att starta företag och 25 procent ibland.

Bland yngre mellan 18 och 29 år lockas så många som 43 procent av småföretagslivet.

Undersökningen visar också att drömmen om eget företag fortfarande är vanligare bland män än bland kvinnor – 36 procent av männen uppger att de vill bli företagare jämfört med 24 procent av kvinnorna.

Men för många stannar planerna på ett eget företag vid en dröm. Många upplever hinder som gör att man tvekar och aldrig sätter planerna i verket.

Fakta

Främsta hindren för att starta eget

Det här är de främsta hindren (siffran inom parentes anger hur många procent som betraktar det som ett hinder i hög eller mycket hög grad).
  1. Jag är rädd för ekonomisk osäkerhet, till exempel om jag blir sjuk (56 procent).
  2. Regelverken kring företagande känns krångliga (44 procent).
  3. Jag kan inte få fram startkapital (36 procent).
  4. Jag har ingen bra affärsidé (32 procent).
  5. Bokföring och administration verkar svårt (28 procent).Undersökningen genomfördes i form av 1 000 online-intervjuer under september 2019. De som svarade att de ofta eller ibland drömmer om att starta företag fick ta ställning till ett antal påståenden om vilka hinder de upplever.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.