Läs mer: Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem
– I tidigare undersökningar har vi sett att yngre chefer och företagsledare i större utsträckning är drabbade av psykisk ohälsa. De upplever också att de har svårare att påverka viktiga faktorer på jobbet såsom dåligt arbetsklimat eller hög arbetsbelastning i kombination med låg kontroll. Vi ser också att andelen yngre som upplever att de har svårt att prata med chefen om psykisk ohälsa på arbetsplatsen är större än bland andra åldersgrupper. Det gör det extra viktigt för chefen att vara lyhörd, menar Kristina Ström Olsson och fortsätter;
– När vi frågat anställda ser vi väldigt tydligt att de anser att psykisk ohälsa har sin grund i hur det är på jobbet. När vi frågat cheferna säger de istället att förklaringen främst finns i privatlivet. Detta kan vara en indikation på att kommunikationen mellan chef och medarbetare brister. Oavsett vad ohälsan beror på har arbetsgivaren ett ansvar att agera för att minska riskerna, ett ansvar som skärpts det senaste året.
Läs mer: Stora arbetsgrupper ger sämre arbetsmiljö
En stor del av företagarna menar att de har stöd och de verktyg de behöver för att ta sitt arbetsgivaransvar kring den sociala och organisatoriska arbetsmiljön men var fjärde företagare har inte eller är osäkra på detta. Exempel på stöd och verktyg är Arbetsmiljöverkets föreskrifter och att ta hjälp av ett oberoende expertstöd.
– Här har de mindre företagen med anställda en utmaning eftersom de förutom att hålla verksamheten igång och upprätthålla lönsamhet också ska fokusera på arbetsmiljön. Många småföretagare ser att de behöver en oberoende expertresurs för att kunna hantera sitt arbetsgivaransvar på ett bra sätt. Det finns flera sätt att gå i land med arbetsgivaransvaret och som exempel ingår samtalsstöd för chefer och checklistor för ett systematiskt arbetsmiljöarbete i sjukvårdsförsäkringen, säger Kristina Ström Olsson.
Undersökningen visar också att det är en större andel som har stort fokus på arbetsmiljö och hälsa bland de större företagen med 11-49 anställda (96 procent) jämfört med dem som bara har en anställd, 61 procent.
– Det här är naturligt eftersom de större företagen oftare har personer som antingen enbart eller som en del av sina arbetsuppgifter jobbar med hälso- och arbetsmiljöfrågor, avslutar Kristina Ström Olsson.