När Sifo på uppdrag av Randstad frågar drygt 1 100 svenskar om deras upplevelser kring stress i arbetslivet visar det sig att över hälften, 56 procent, upplever stress på jobbet varje vecka. En av fem (20 procent) känner stress varje dag. Det är framförallt yngre personer i åldrarna 18-34 år och kvinnor som känner sig stressade ofta.
Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem
Arbetsmiljö
En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Jobbrelaterad stress är ett av våra största arbetsmiljöproblem som orsakar stort lidande och höga kostnader. Alla seriösa arbetsgivare borde ha en strategi på plats för att arbeta förebyggande med detta, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.
Läs mer: 3 trender för minskad stress
Undersökningen visar också att fler än dubbelt så många kvinnor än män är sjukskrivna på grund av stress. Cirka 15 procent av kvinnorna, jämfört med 7 procent av männen, anger att de har varit det under de senaste tre åren. En region i Sverige som sticker ut när det gäller sjukskrivningar orsakade av stress är mellersta Norrland. I den här delen av Sverige har 21 procent varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren. Det är nästan dubbelt så många som rikssnittet på 11 procent.
Enligt undersökningen anser 43 procent av svenskarna att deras arbetsgivare brister i att arbeta förebyggande för att motverka stress. 17 procent anger att de inte har en aning om deras arbetsgivare jobbar förebyggande eller inte i den här frågan.
Läs mer: Det här skapar stress på jobbet
– Morgondagens talanger värdesätter arbetsgivare som erbjuder en hållbar arbetsmiljö. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att skada sitt arbetsgivarvarumärke och få betydligt svårare att rekrytera duktiga medarbetare, menar Johan Lagercrantz.