Unga känner sig mer trygga på arbetsmarknaden

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning om ungas syn på jobb, arbetsmarknad och arbetsgivare visar att andelen unga i Sverige som känner sig trygga på arbetsmarknaden är, trots pandemin, högre i år än vad den varit de senaste sju åren. Färre säger sig nu vara oroliga över att förlora sitt jobb som en följd av pandemin.

Unga känner sig mer trygga på arbetsmarknaden
En bra arbetskultur är det som unga främst vill att arbetsgivare prioriterar på en arbetsplats. Foto: Adobe Stock

Undersökningen baseras på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 30 år och har tagits fram av Insight Intelligence i samarbete med Trygghetsfonden TSL, Installatörsföretagen, Vattenfall och Västra Götalandsregionen. Resultaten visar hur ungas känsla av trygghet på arbetsmarknaden minskade kraftigt förra våren i samband med den första vågen av coronapandemin, men att den återhämtat sig och nu är högre än tidigare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Andelen som är oroliga för att inte få ett jobb som en direkt följd av pandemin är fortsatt hög (50 %) men har inte förändrats nämnvärt sedan förra året (47 %). Bland de som redan har ett jobb idag däremot, är färre oroliga att förlora det som följd av pandemin i år (17 %), än som var det förra året (27 %).

– De som behållit sitt jobb under pandemin verkar ha fått en större känsla av trygghet och optimism inför arbetsmarknaden nu. Var fjärde av de som intervjuats tror att pandemin kommer att påverka arbetsmarknaden positivt, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Det finns dock stora demografiska skillnader i den upplevda tryggheten. De som i störst utsträckning känner sig trygga på arbetsmarknaden är män mellan 27 och 30 år. Bland dem svarar sex av tio att de känner sig trygga (60 %) vilket kan jämföras med genomsnittet på 49 procent eller 55 procent av kvinnor i samma ålder. De som har en högskole-eller universitetsutbildning känner sig tre gånger mer trygga på arbetsmarknaden (56 %) än de som har en grundskoleutbildning (19 %). Bland de som idag är fast anställda känner sig sju av tio trygga (71 %), jämfört med motsvarande tre av tio bland de som har en tillfällig anställning (31 %).

Andra resultat

• En bra arbetskultur är det som unga främst vill att arbetsgivare prioriterar på en arbetsplats.

• 65 procent av de som arbetar idag svarar att de i någon omfattning föredrar

att arbeta på distans.

• Teknik, it och energi ses i störst utsträckning som framtidsbranscher.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.