Tro på vad du säger – och visa det

Krönikan Ibland när folk hör vad jag jobbar med så vill de ha råd. Till exempel: ”Hur ska jag göra när jag presenterar något inför mina medarbetare så att de verkligen blir engagerade?” Mitt korta svar är ”Tro på vad du säger – och visa det.”

Tro på vad du säger – och visa det
Antoni Lacinai är krönikör på Vd-tidningen.

En av kommunikationens tre superkrafter enligt mig är att kommunicera med Energi, så att de du pratar med tror att du tror. För varför ska de annars tro? Det här handlar dels om dina tankar och ordval men mest handlar det om hur du ser ut och hur du låter när du kommunicerar.

Det är med kroppsspråket och rösten som du skapar en positiv energi om du är bra. Det är också här människor tappar intresset om du är dålig.

Vad kan du göra för att förmedla en energi som verkligen känns? Här är sex bra tips till dig:

1. Använd ett öppet kroppsspråk. Sätt inte upp händerna som en sköld mellan dig och de andra. Våga visa handleder, hals och bål. Det skickar en signal om att du är trygg med att vara sårbar. Observera: Sårbarhet är inte svaghet utan just trygghet.

2. Var kongruent. Exempel: När du säger något som du står för; vänd dina handflator neråt och sänk samtidigt rösten i slutet på meningen. Nu sänder du ut ett budskap med kroppen och rösten samtidigt som du använder starka, tydliga ord. Du upplevs äkta.

3. Gestikulera. Förstärk dina ord med gester. Om försäljningen gått upp tolv procent så flytta din arm från ett nedre läge för dåtid till ett högre läge för nutid.

4. Betona på rätt ställen. Genom att trycka på med rösten där det är viktigt så uppfattar vi andra det. Tänk på att det inte betyder att du ska höja rösten varje gång. Du kan faktiskt sänka volymen istället. Eller tempot. Eller betona varje stavelse i något viktigt.

5. Pausa. Våga stanna upp, gärna i flera sekunder. Det skickar också signaler om att du tror på vad du säger. Du behöver inte fylla ut varje sekund med ljud.

6. Blanda glöd och eld. Variation är nyckeln. Om du spelar på högsta volym hela tiden så blir det snabbt monotont. Det gäller också att du inte bränner allt krut i början utan håll ut. Din passion ska räcka länge.

Kommunikation, arbetsglädje och resultat går hand i hand. Kommunicera med Energi, Empati och Tydlighet. Kommunicera som en ledare. Tro på vad du säger – och visa det.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.